Gazdaság

Új gyártócsarnok Axis Bentonit Kft.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Olvasási idő: 6 perc

PétervásáraMintegy 300 millió forintos kormányzati segítséggel épít új gyártócsarnokot a Heves megyei Pétervásárán az erdőkövesdi Axis Bentonit Kft. – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a bentonit agyagásvány bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalkozásnál.

Szijjártó Péter a támogatási oklevél átadó ünnepségen kiemelte: a cég több évtizedes szakmai tapasztalatra alapozva állathigiéniai termékek mellett magas hozzáadott értékű, gyógyhatású készítményeket állít elő. Utóbbi tevékenységét erősítve 900 millió forintból Pétervásárán zöldmezős beruházással új, 1200 négyzetméteres gyártócsarnokot épít, melyhez a kormány 295 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.


    A fejlesztés a jelenlegiek megőrzése mellett 40 új munkahelyet teremt, továbbá az elérhető legfejlettebb technológiát beszerezve a társaság megtízszerezi eddigi, évenként 30 tonna késztermék előállítására méretezett termelési kapacitását – tette hozzá a tárcavezető, és jelezte, hogy a bővítés a vállalat exportpiaci jelenlétének erősítéséhez szükséges feltételeket is megteremti.

Emlékeztetett: a világ minden országa komoly küzdelmet vív, hogy állampolgárai életét, egészségét és munkahelyeit megvédje. A kormány ezekre a kihívásokra kizárólag a magyar emberek és a gazdaság érdekeit figyelembe vevő válaszokat adott, ez magyarázza azokat a kritikákat és támadásokat, melyek az utóbbi egy évben érték.


    Ám ahogyan az elmúlt bő egy évtizedben, úgy most sem engednek a külföldi nyomásgyakorlásnak, hiszen ez teszi lehetővé, hogy sok ezerrel több ember életét, egészségét és sok százezerrel többek egzisztenciáját védjék meg – húzta alá. Ennek köszönhetően az unión belül hazánk második helyen áll az átoltottság tekintetében, mely lehetővé teszi, hogy várhatóan jövő héttől a vendéglátóipar is visszakapja jövedelemszerző képességének egy részét – fogalmazott.
   

 

 “Amennyiben a kabinet nem a nemzeti érdekeket helyezte volna előtérbe, úgy ma nem a fokozatos nyitás lehetőségéről beszélnénk és nem beruházásokat jelentenénk be, hanem munkanélküli segélyt osztanánk”

– tette hozzá a miniszter. Az elmúlt 11 év tapasztalata azonban világos útmutatást jelent: a segély kiszolgáltatottsághoz, a munka kiszámíthatósághoz vezet – mondta.


    Szijjártó Péter rámutatott: a kormány beruházásösztönző programja a kritikus hangok ellenére segített elkerülni a tömeges munkanélküliség kialakulását Magyarországon. Szavai szerint meghatározó része van ebben a vidéki magyar vállalkozásoknak, melyek ma már egyre nagyobb arányban képesek munkahelyeiket megőrizve fejleszteni és új technológiákat alkalmazni.

    Az eseményen Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: 50 éve nem volt a környéken olyan vállalkozás, mely helyi erőforrásokra és tudásbázisra alapozva, kitartó kutatás-fejlesztéssel, csúcstechnológiát alkalmazva “világra szóló” terméket hozott volna létre egy válságidőszak közepette.


    “A mai értékeit vesztő, zűrzavaros világban egy dolog van, ami mértéket tud adni, ez pedig a személyes példamutatás” – jegyezte meg utalva arra, hogy a cég tulajdonosai ezt teszik, amikor tetteikkel és eredményeikkel bizonyítják: az ország Erdőkövesdhez hasonló kistelepülésein is érdemes vállalkozni, mert kitartó munkával ezeken a helyeken is lehet boldogulni, sőt komoly sikereket elérni.


    Szántó László, az Axis Bentonit Kft. ügyvezetője elmondta: az új üzemben saját fejlesztésű, nemesagyag (bentonit) alapú natúrkozmetikumokat és gyógyhatású állatápoló szereket gyártanak majd. A csarnok rezsiköltsége és szén-dioxid-kibocsátása napelemek alkalmazásának köszönhetően a tervek szerint megközelíti a zéró értéket. Székhelyükön más forrásból alapanyagvizsgáló labort is kialakítanak – tájékoztatott.


    A nyilvános cégadatok szerint az Axis Bentonit Kft. nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 380 millió forintot. A cég foglalkoztatotti létszáma ez év márciusában 50 fő volt.

Ezt is olvassa el!
Nagykonyhai gépek vásárlása Szegeden
Nagykonyhai gépek vásárlása Szegeden

Szponzorált tartalom Szeged híres kulináris ízeiről, hiszen a szegedi halászlé fogalmát minden magyar ismeri, sőt a külföldiek is gyakran látogatnak Elolvasom

Autóversenyző bűnszervezet Baranyában

Vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség 69 ember ellen, akik autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, és ezzel mintegy 11 Elolvasom

Új áteresz épül az M44-es mentén

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése múlt év decemberi rendkívüli ülésén beadványt fogadott el a D-1 főcsatorna meghosszabbításáról és a Dögös-Kákafoki Elolvasom

Pannon Egyetem Nagykanizsa

Az iparban zajló, elsősorban informatikai folyamatok modellezésére képes labort adtak át kedden a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán, ahol egyebek mellett Elolvasom

A TESCO-ban árul a Média Markt Györben is

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Media Markt Kft.-nek, hogy átvegye a Tesco győri elektronikai részlegét is - közölte a Elolvasom

Magyar tulajdonú, robotizált kandallógyár

Szerző A Wamsler SE üzemcsarnoka 3,6 milliárd forintos beruházással épült meg. Salgótarján - Átadták a Opus Elolvasom

Zöldmezős beruházással épül elektromotor gyár Pécsen

Forrás A közel 18 milliárd forintos beruházással teremt 200 új munkahelyet Baranyában a német óriásvállalat. Lerakták Elolvasom

Ismét vihetünk sertéshúst Szerbiába

Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) Elolvasom

Érdekel minket az ön véleménye