Megszünteti az ellenőrzést a szlovák határon a cseh kormány

Megosztom

Megszünteti szombaton éjfélkor a szlovák határon bevezetett ellenőrzést a cseh kormány – jelentette be Vít Rakusan belügyminiszter a cseh kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón.

    A cseh kabinet szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt. Rakusan szerint azóta a helyzet lényegesen megjavult, ezért a továbbiakban már el lehet tekinteni ettől a rendkívüli intézkedéstől. Rendőrök azonban továbbra is nagyobb számban figyelik majd a határátkelőket és a zöldhatárt is. „Szükség esetén a kormány kész változtatni döntésén” – tette hozzá a miniszter. Másfelől – emlékeztetett Vít Rakusan -, az Európai Unió szabályzata csak négy hónapig teszi lehetővé a tagországoknak, hogy ideiglenesen ellenőrzésük alá vonják a belső schengeni határokat.
    A miniszter elmondta, hogy a vonatokat a szlovák oldalon továbbra is közös-cseh-szlovák rendőri őrsök fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék az esetleges migránsokat.
    A cseh kormány már egy hete kivonta a katonákat és a vámosokat a határőrizetből. Petr Fiala miniszterelnök szerint ez újabb lépés volt ahhoz, hogy a cseh-szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.
    A szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában azonban abban egyetértésre jutottak, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani.


Megosztom

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .