Öntözési döntéstámogatási rendszert fejlesztett a KITE Zrt.

Megosztom

Nádudvar – Az egyre szeszélyesebb klimatikus és változó gazdasági körülmények mellett kiemelt jelentőséggel bír, hogy a kultúrnövény igényeit figyelembe véve megfelelő időben, megfelelő mennyiségű öntözővizet, a leghatékonyabb módszerrel juttassunk ki.

Az elmúlt években a KITE Zrt. egy olyan öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását tette lehetővé, amely ezt az elvet szolgálja.

 Egy öntözési döntéstámogatási rendszer csak akkor működhet hatékonyan, ha a talaj, a növény és a légkör egyes elemiről egzaktan mért adatok állnak rendelkezésre. Ezeket az adatokat egy komplex rendszerként kell kezelnünk, hiszen azok érzékeny hatással vannak egymásra.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott kutatás-fejlesztési támogatás keretében megvalósult, a KITE Zrt. által 2021-ben elindított „Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a PGR-be (Precíziós Gazdálkodási Rendszerbe)” elnevezésű program olyan adatalapú öntözési döntéstámogatási rendszert biztosít a gazdálkodók számára, ami hatékony segítséget nyújt az öntözési norma és az öntözési forduló meghatározásában.
A projekt megvalósításának kiemelt része volt a terepi vizsgálatok végrehajtása a főbb öntözött szántóföldi kultúrákban, ami megalapozta az öntözési döntéstámogató rendszert. A szántóföldi vizsgálatok, a különböző szempontú kísérletbeállítások nemcsak ahhoz járultak hozzá, hogy hazai körülményekhez adaptáljuk a szakirodalmi adatokat, hanem az ott gyűjtött információk felhasználásával a megalkotott öntözést támogató algoritmusokat folyamatosan finomítani tudtuk. A pályázat első szakaszában kifejlesztésre került egy olyan speciális vízveszteségmérő IoT eszköz, mellyel az öntözési hatékonyság mérhető, ezáltal pontosítható a vízadagok kijuttatása.
Az öntözési háttér szakmai megalkotását követően kezdődtek el az informatikai és a térinformatikai fejlesztések, így kialakításra került az Öntözésirányítás nevű PGR PrecZone alkalmazás, amely komplex szemléletű döntéstámogatási feladatot is ellát.

Az alkalmazás logikusan vezeti végig a gazdálkodót a gyűjtött adatok felhasználási lehetőségein. Az agrometeorológiai állomás adataiból számított párolgási információkat, a lehullott csapadékot, a klimatikus vízmérleget egy felületen láthatják a felhasználók; itt vihetik be a kiöntözött öntözővíz-mennyiséget, mellyel pontosan regisztrálhatják a szezonban kijuttatott öntözővizet. Külön blokkban érhetők el a talajnedvesség időbeli alakulásának információi, amely a talajtextúra és a kultúrnövény figyelembevétele mellett értelmezi az adatokat, és mutatja be a gazdálkodónak azt a menedzsment-határértéket, ahol célszerű indítani az öntözést.

Azt, hogy mekkora vízmennyiséget, milyen öntözési forduló mellett ajánl a rendszer, azt az öntözésirányítás erre dedikált felületén tekintheti meg a gazdálkodó. Mivel az öntözésirányítás nem képzelhető el meteorológiai előrejelzés nélkül, ezért hét napos középtávú időjáráselőrejelzési adatokkal kalkulálva teszi meg az ajánlást a rendszer, miközben figyelembe veszi az öntözőgép paramétereit, a növény igényét és a talaj vízbefogadó képességét.


Egyre több gazdálkodó használ okos eszközöket, amelyek a mindennapi gazdálkodási folyamataikban segítik őket. Emiatt került kifejlesztésre az Öntözésirányítás alkalmazás Android és iOS platformokra, ahol a legfontosabb öntözési döntéstámogatáshoz szükséges információkat találhatják meg a felhasználók.Megosztom

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .