Eindstand

Nincs pénze a székesfehérvári önkormányzatnak arra, hogy fenntartsa a saját tulajdonú Fejérvíz Zrt.-t, így elfogadva a kormány ajánlatát, ingyen az állam tulajdonába került, amiről pontosan tudjuk mi lesz a vége. De, legalább is pontosan NEM tudjuk, mi lesz a vége.

Dr. Márton Roland Facebook oldalán számolt be az előzményekről és a szavazás menetéről.

Az elmúlt 30 év legnagyobb vagyonvesztését szavazta meg tegnap a Székesfehérvári Közgyűlés fideszes többsége!

A Fidesz-kormány gazdaságpolitikája és az energiaárak emelkedése olyan helyzetbe hozta a Fejérvíz Zrt-t, hogy beavatkozás nélkül nem garantált az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás fenntartása.

De ahelyett, hogy a korábbi években 9 milliárd forintos összeget a Fejérvíztől elvonó kormány segítséget nyújtana ebben az ÁTMENETI nehéz helyzetben a vállalkozásnak és az önkormányzatnak, azt az ultimátumot intézte az önkormányzathoz, hogy csak akkor hajlandó segítséget nyújtani a nála meglevő forrásokból, ha az önkormányzat ezt a 10 milliárd forintnál is értékesebb vagyonelemét INGYENESEN az állam tulajdonába adja.

Ellenzéki képviselőtársaimmal együtt nem támogattuk ezt a javaslatot, hasonlóan sok más, akár fideszes vezetésű önkormányzathoz (pl. Debrecen). Jelenleg nem tudható pontosan, senki nem tudja megmondani, hogy ez az integrációnak nevezett államosítás milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, illetőleg milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha az önkormányzat ragaszkodik a vagyonához, és gondoskodni akar a területén az ivóvíz- és szennyvízellátásról.

A mi álláspontunkkal szemben a Székesfehérvári Fidesz és az őket támogató képviselők meghozták azt a döntést, hogy ingyenesen átadják az államnak ezt az óriási vagyonelemet. Mindezt természetesen ZÁRT ülésen, nehogy a fehérváriak is követni tudják a vitát.

Miközben a kormány fenyegeti és zsarolja ez ügyben az önkormányzatot, Cser-Palkovics András javaslatára a Fidesz határozatba foglalta, hogy az Európai Unió tehet arról, hogy a város önkormányzatának ezt az óriási vagyonelemet ingyenesen az állam tulajdonába kell adni.

Ez egy óriási vagyonvesztés a városnak, hiszen ezeket a közművezetékeket túlnyomórészt önkormányzati fejlesztésből, illetve az itt élő emberek saját közműfejlesztési hozzájárulásaikból lettek fejlesztve, ezért jó lenne, ha ez önkormányzati tulajdonban tudna maradni.

Ezenkívül az elmúlt 12 évből azt látjuk, hogy az államosítás az iskolák esetében nem vált be, a magánnyugdíjpénztári vagyont sem sikerült megmenteniük, de az állami kukaholding sem váltotta be az ehhez ígért reményeket. Ez valószínűleg most is így lesz.

Hozzászolások