emberölési kísérlet

Elsőfokú ítélet a három embercsempészek ügyében

Elsőfokú ítélet a három évvel ezelőtt elfogott embercsempészek ügyében – a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A bűnszervezetben, folytatólagosan, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntető ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság elsőfokú ítéletében az egyik férfit négy év hat hó fegyházbüntetésre és öt év kiutasításra, a másik férfit két év börtönbüntetésre ítélte.

 A vádemelésről a http://ugyeszseg.hu/vademeles-az-embercsempeszekkel-szemben/ oldalon adott ki sajtóközleményt az ügyészség.

A vádirat szerint az iraki állampolgárságú férfi egy ismeretlen személlyel abban állapodott meg, hogy segítséget nyújt az Európai Unió területére jogellenesen belépő – jellemzően iraki és szír – személyek Nyugat-Európába történő szállításában.

Az ismeretlen személy intézte a Dél-Európa felől Romániába érkező külföldi személyek Magyarország területére történő jogellenes átléptetését.

Romániából zárt kamionnal átszállították őket a magyar-román államhatáron, majd egy előre meghatározott helyen kirakták őket. Az iraki elkövető két alkalommal az így áthozott illegális határátlépőket Magyarország területén továbbszállította úgy, hogy ehhez Szlovákiában személygépkocsikat bérelt.

Az iraki vádlott az egyik szállításhoz beszervezett egy további, ismeretlen személyt, majd 2017. augusztus 7-én két migráns személyt vittek át Ausztriába.

Ezután,  2017. augusztus 23-án, az iraki férfi és a szír állampolgárságú társa két fő illegális határátlépőt vett fel a bérelt gépkocsiba azért, hogy őket jogellenesen

Magyarországról Szlovákián keresztül Németországba szállítsa. A nyomozó hatóság az elkövetőket Komáromban elfogta.

Az ügyészség indítványára a bíróság az egyik férfit, aki bűnszervezetben követte el a cselekményt, négy év hat hó fegyházbüntetésre, és öt év kiutasításra, a másik férfit két év börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Comments are closed.