Egy milliárd forintos kárt okozott

Európai elfogatóparancs volt érvényben az ellen a dán férfi ellen, akit a Vas vármegyei rendőrök kerestek, végül nemzetközi együttműködés eredményeként került őrizetbe – írja a police.hu

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt körözést bocsátott ki P. R. dán állampolgárral szemben, akit az európai együttműködésnek köszönhetően Németországban fogtak el.

A dán férfi azt a szervezetet vezette, amely több dán gazdasági társaság nevében, magyar közreműködéssel, internetes honlapokon keresztül önkéntes carbon creditet forgalmazott. A belépő tagokat a befektetett összeg visszaadásával és jelentős hozam ígéretével ejtették tévedésbe. A több mint hatszáz magyar sértett regisztrációt követően utalással vagy készpénz átadásával „fektetett be”, haszonszerzés reményében. További tagok beszervezésével a „cég” jutalékok és ajándékok megszerzésével hitegette a sértetteket. A bináris rendszer a carbon creditekre épült, amelynek kereskedelmére a dán cégek nem rendelkeztek engedéllyel és az üzemeltetéshez szükséges feltételekkel.

A dán férfit a hatóságok a kibocsátott európai elfogatóparancs alapján Németországban fogták el. A régóta keresett elkövetőt 2023. július 27-én a NEBEK Interpol Magyar Nemzeti Iroda a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztályának segítségével hazaszállította, és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadta a Vas vármegyei nyomozóknak.

A rendőrök előállították a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra, gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.


Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .