Sztratosz Feri harmadik útja a sztratoszférába

Megosztom

Kiválóan sikerült az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület Űrbatyu ll küldetése.

A légköri adatok mérésére, fénykép és videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel teli, megrakottan alig 2 kilós dobozt egy 6 köbméter héliummal töltött latex ballon repítette ezúttal 30600 méter magasságig. Már az előkészületeket nagy érdeklődés kísérte, egyre csak érkeztek az érdeklődők a Thury vár mögötti parkba augusztus 20-án délelőtt.

  

A felbocsátás előtt Veisz András összerakta a dobozban az eszközöket, majd miután az ellenőrzéskor mindent rendben talált, kezdődött a ballon töltése. Megérkeztek az eseményhez kötődő alkotópályázat győztesei, akik nyereménye az volt, hogy indíthatták az Űrbatyut. A visszaszámlálás után egyszerre engedték el, hogy induljon a világűr peremére, minél magasabbra és hozzon szép képeket, adatokat. Az egyesületi tagok kocsiba ültek, majd követték a ballont, amely ugyan pillanatokon belül olyan magasságot ért el, hogy emberi szem már nem láthatta, viszont egy, a ballonban levő jeladón keresztül a tagok okostelefon segítségével értesültek arról, hogy aktuálisan hol és milyen magasan jár a műszer.

Örömmel fogadták, hogy jóval meghaladta a 2019. július 20-án indított Űrbatyu l által elért magasságot, a 26600 métert. A bakonyi csillagászok voltak Magyarországon az elsők, akik 360 fokban felvételeket készítő kamerát küldtek a világűr peremére. Miután a jeladó által közölt adatokat követve a Tolna megyei Duzs község határában néhány kilométeres sétát és hegymászást követően az erdőben megtalálták a ballont, és elmentették az adatokat kiderült, a kamera végig működött, és olyan felvételeket készített a Magyarországról és a Kárpát-medencéről, amelyeket eddig soha nem láthattunk. A ballon kapitánya, a Sztratosz Feri nevű lego figura harmadszor járta meg a világűr peremére vezető utat. Sajnos ő nem tud mesélni, de megteszik ezt helyette a felvételek, amelyből kiderült, mesés helyen járt.


Megosztom

Hozzászolások