Mi történt tegnap az országban – Katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése a tegnapi nap folyamán történt eseményekről.

Tegnap délelőtt Kaszaper külterületén egy busz elektromos kerékpárral ütközött, a biciklis meghalt. Összeütközött egy pótkocsis teherautó és egy személygépjármű Sárkeresztúron, a műszaki mentéshez daru is kellett. Teljes terjedelmében égett egy társasházi lakás Budapest tizenegyedik kerületében, az Aga közben szerda délelőtt.

Szerdán összesen 193 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 55 tűzesetet és a 87 műszaki mentést összesen 250 hivatásos, 22 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóegység, valamint 18 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 45 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Tegnap délelőtt Kaszaper külterületén egy busz elektromos kerékpárral ütközött. A baleset következtében a gépjármű az út menti árokba hajtott és az oldalára borult. A mezőkovácsházi, valamint orosházi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, valamint a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság darus különleges szerét riasztották, az egységek a buszt kiemelték az árokból. A kerékpár vezetője meghalt, a busz tizenhárom utasa közül ketten könnyebb sérülést szenvedtek.

Összeütközött egy pótkocsis teherautó és egy személygépjármű Sárkeresztúron, a Dózsa György út és az Ady Endre utca kereszteződésében tegnap este. Az ütközés következtében a személyautó az úttesten forgalmi akadályt képezve megállt, a teherautó azonban az úttestet elhagyva, egy villanyoszlopot károsítva, kettő ingatlan kerítését átszakítva és kettő gázcsonkot megrongálva egy családi ház udvarán állt meg. A gázcsonkokból szivárgó gáz miatt a sárbogárdi hivatásos tűzoltók lezárták a területet, az érintett két ingatlanból összesen öt lakónak kellett távoznia. A károsodott ingatlan udvaráról a tehergépjárművet a székesfehérvári hivatásos tűzoltóság darujának segítségével egy közeli parkolóba vontatták. A gázszivárgást a gázszolgáltató szakemberei szüntették meg, majd a műszaki mentést követően a lakók visszatérhettek otthonukba. A személygépjárműben ketten utaztak, a teherautóban a sofőr utazott, mindannyiukat kórházba szállították.

Traktorral ütközött össze egy személyautó a 86-os főúton Jánossomorja és Bősárkány között szerda délelőtt. A csornai és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben ketten könnyebben sérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Két személygépkocsi ütközött a 3823-as úton, a Kemecse-Kótaj elágazásnál. Az autókat a nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították. A gépjárművek elszállításáról a tulajdonosok gondoskodtak. Két ember vittek kórházba a mentők.

Összeütközött három személyautó Budapest negyedik kerületében, a Megyeri út és a Kisfaludy utca találkozásánál szerda délután. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték, áramtalanítottak. Egy ember megsérült.

Elhagyta az úttestet, majd egy öt méter mély árokba csapódva állt meg egy személyautó az M86-os főúton Répcelak közelében szerdán az esti órákban. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A helyszínre a répcelaki önkormányzati és nicki önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították a személyautót, majd az árokból kiemelték azt, és megszüntették a forgalmi akadályt. 

Két személygépkocsi karambolozott a mátészalkai Ipari úton szerdán. Az ütközés következtében az egyik jármű egy villanyoszlopnak is nekiment. A helyi hivatásos tűzoltók az egyik autót áramtalanították. Az egyik járműben csak a sofőr utazott, a másikban hárman voltak. A mentőszolgálat egy embert könnyebb sérülésekkel szállított kórházba.

Tartányos teherautó hátuljának ütközött és felborult egy személygépjármű az M1-es autópálya Győr felé tartó oldalán Vértesszőlős magasságában szerdán délután. A személygépkocsi két utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A helyszínre riasztott tatabányai hivatásos tűzoltók a mentőszolgálat munkatársainak segítettek a sérültek ellátásában. A tartányos teherautó rakománya etil alkohol volt. A tartány a balesetben nem sérült. A katasztrófavédelmi mobil labor helyszíni szemlét tartott.

Átszakította a szalagkorlátot, és lehajtott az útról egy rakomány nélküli kamion az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Lajosmizse térségében, szerda délután. A lajosmizsei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, közreműködtek a megrongálódott szalagkorlát eltávolításában, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben senki sem sérült meg.

A mentők két esetben kérték a tűzoltók segítségét szerdán Csongrád-Csanád megyében. Egy csongrádi ingatlan garázstetején lett rosszul egy férfi, akit a csongrádi hivatásos tűzoltók juttattak le, és átadtak a mentőszolgálat munkatársainak. Szegeden a Barát utcában idős férfi a padláson lett rosszul, önerejéből nem tudott lejönni. A szegedi hivatásos tűzoltók segítették le onnan, mentők vitték el.

Teljes terjedelmében égett egy társasházi lakás Budapest tizenegyedik kerületében, az Aga közben szerda délelőtt. A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Az egységek átvizsgálták az égő szint feletti lakásokat is. A lakásban ketten voltak, ők a tűzoltókat a lakáson kívül várták meg, mindketten megsérültek.

Berendezési tárgyak égtek mintegy hat négyzetméteren egy társasházi lakás pincéjében Győrben, a Mandula utcában szerdán reggel. Az esethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet.

Debrecenben, a Budai Ézsaiás utcában egy családi ház konyhájában a sütőben lévő hús lángra kapott. A debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik porral oltó készülékkel oltották el a lángokat.

Negyven hektáros, részben learatott búzatáblán keletkezett tűz szerda délután Tiszarádon. A bejelentés szerint egy hektáros terület égett, a betakarítatlan búzát veszélyeztették a lángok. A nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók oltották el a tüzet. Három hektár, valamint tíz körbála égett le. Személyi sérülés nem történt. 

Tíz hektáron égett a lábon álló gabona Körmenden, a Hunyadi utcában szerdán délután. A helyszínre Körmendről, Szombathelyről, Szentgotthárdról, Zalaegerszegről hivatásos és Jákról önkéntes tűzoltók érkeztek. Az egységek elsődleges feladata az volt, hogy a tűz közvetlen környezetében lévő házakat és az ipari területet megvédjék a lángok átterjedésétől. A tűzoltók több irányból támadva, egységes erővel oltották el a lángokat. A munkálatokat a helyszínen egy erőgép is segítette. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Mintegy hét hektáron rendre vágott szalma és búzatarló, illetve két hektárnyi területen aljnövényzet égett tegnap délután Szelevény külterületén. A tűz átterjedt két használaton kívüli hodály nádfedésű tetőszerkezetére. Az esethez a kunszentmártoni, csongrádi, szarvasi és szentesi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral, egy vízágyúval és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Nekik köszönhetően a hodályok tetőszerkezete csupán húsz négyzetméteren égett le. A tűzoltók munkáját két erőgép segítette, melyek körbetárcsázták a területet. Az oltásban huszonhét tűzoltó hat gépjárművel vett részt, személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy személygépkocsi szerdán délután az M7-es autópálya 20-as kilométerénél, Érd közelében. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett, a benne utazó két felnőtt és egy gyermek időben, sérülések nélkül elhagyta a gépkocsit. A tüzet az érdi hivatásos tűzoltók oltották el, visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket, majd átvizsgálták a járművet.

Tűz keletkezett egy személyautó motorterében az M0-ás autóút 71-es kilométerénél, az M2-es autóút lehajtója előtt, a főváros és Fót térségének határán szerda délelőtt. A fővárosi hivatásos tűzoltók a lángokat rövid időn belül eloltották. Nem sérült meg senki.

A tűzmegelőzési hatósági tevékenység keretében szerdán százhetvenhárom ellenőrzést tartottak, ezek során százhuszonöt szabálytalanságot találtak, és hét intézkedést tettek a szakemberek.

A polgári védelmi tevékenység során tegnap negyvenhat ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán négy üzemazonosítást végeztek, nem találtak szabálytalanságot. Ellenőriztek egy veszélyes üzemet is, ahol egy szabálytalanságra bukkantak. 

Tegnap közúton kilencvenkilenc járművet ellenőriztek, huszonkettő tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek három szabálytalanságot találtak, és egy helyszíni intézkedést tettek. Három ADR-telephelyi ellenőrzés is volt szerdán, egy szabálytalanságot találtak. Tegnap kétszáznegyvenkettő vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, nyolcvanhét tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok öt szabálytalanságot tártak fel, és egy helyszíni intézkedést tettek. A katasztrófavédelem szerdán hét vízi járművet ellenőrzött, négy tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, egy szabálytalanságra bukkantak. A szakemberek ellenőriztek tegnap egy légi járművet is, amely az ICAO-TI (veszélyes áruk légi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, mindent rendben találtak. 

Comments are closed.