Menekülő embercsempészeket fogtak Baja térségében

A Bács-Kiskun megyei rendőrök több órás kutatás eredményeként megtalálták a sorsukra hagyott járművek sofőrjeit. Öt embert őrizetbe vettek – írta a police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzése alapján a járőrök 2021. július 21-én 2 óra 20 perc és 3 óra 30 között Baja, Bácsborsód és Érsekcsanád térségében intézkedés alá vontak négy járművet, amelyeknek sofőrjei az ellenőrzést megelőzően elmenekültek.

A kocsikban az egyenruhások összesen 43 határsértőt találtak: egy Renaultban és egy Volkswagenben 11-11 határsértő, egy Fordban 12, míg egy Jeep Choerokee-ban 9 fő külföldi utazott. A csoportok tagjai minden esetben szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Baja belterületén 3 óra 50 perckor egy ötödik autó sofőrjét igazoltatták. A moldáv állampolgár ugyan egyedül utazott, de az intézkedés során tapasztalt körülmények alapján a gyanú szerint a férfi illegális migránsokat szállított az autóban az intézkedést megelőzően, így őt elszámoltatás céljából előállították.

A Bács-Kiskun megyei határszakasz közelében szolgálatot ellátó egyenruhások rendőrök hajtóvadászatot indítottak a sorsukra hagyott járművek sofőrjeinek megtalálása érdekében. A Bácsbokodi és a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség járőrei kilométereken keresztül követték a bujkáló sofőröket. Egy moldáv-román kettős állampolgárságú férfit – az egyik elmenekült sofőrt – még délelőtt megtalálták egy közeli erdőben a Készenléti Rendőrség és a helyi polgárőrség közreműködésével.

A délutánba nyúló keresés végül eredményre vezetett: a rendőrök megtalálták a többi, elmenekült sofőrt is. A Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Érsekcsanád térségében figyeltek fel egy gyanús, osztrák rendszámú, lesötétített mikrobuszra. A járművet ellenőrzés céljából megállították, és az ellenőrzés során kiderült, hogy abban a szerb sofőrön kívül három, magát moldáv útlevéllel igazoló férfi utazik. A járműben tartózkodókat a rendőrök elfogták és előállították.

A gyanú szerint a néhány óra alatt elfogott öt moldáv férfi az autókban utazó határsértőket Nyugat-Európába akarta csempészni, így ellenük – őrizetbe vételük mellett – a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított.

A feltartóztatott határsértőket – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


31480Menekülő embercsempészeket fogtak Baja térségében