Vád alatt a helyettes államtitkár

A Fejér Megyei Főügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen emelt vádat a Székesfehérvári Törvényszék előtt.

A vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltak elvégzésére pedig sosem került sor.

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezen feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

A vádemelés nem említi az helyettes államtitkár nevét, de több jel is arra mutat, hogy Nagy János az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkárról lehet szó. Az ügy hátterét elolvashatva a 24.hu egyik cikkében.

A lap szerint az egyik céget Nagy társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkár lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel. A honlapján „legmagasabb diszkréciót” ígérő cég tevékenysége széles skálán mozog, a vezetői tréningektől és a földügyeket érintő tanácsadástól egészen az adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásig.

Utóbbi területen alkalmazza a céget Belváros-Lipótváros: a fideszes vezetésű önkormányzat közterület-felügyeletének és szociális intézményeinek honlapján is Nagy üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelmi tisztviselőként. Egy helyi óvoda 2018-as dokumentumában is írnak a megállapodásról, alig fél évvel a cégalapítás után. A vállalkozás az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-nél is hasonló feladatokat lát el.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments