A TIHANYI RÉV KÖRNYEZETÉNEK KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSE

A TOP-3.1.1-16-VE1–2017-00007 azonosítószámú „Tihanyi Rév környezetének közlekedésbiztonsági fejlesztése” című pályázatra a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumban pályázik.

A projekt keretében a konzorcium a tihanyi rév környezetét érintő gépjárműforgalom szabályozását, a közlekedésbiztonság megteremtését, valamint az alternatív közlekedési módok előnyben részesítését kívánja megvalósítani. A 172 214 653 Ft összköltségű projekt megvalósításhoz, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 31 755 564 Ft., a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 140 459 089 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

A program keretében tervezett fejlesztés a 7117-es főút 6-os számú km szelvényét érinti, mely az út Tihany településközpontjából a Révbe levezető szakaszának utolsó szelvényét jelenti.
A fejlesztés eredményeként a következő korszerűsítések valósulnak meg;

  • a meglévő kerékpárút nyomvonalának meghosszabbítása és tovább vezetése a partmenti út irányába 151 m hosszúságban
  • felújított /újraépített közutak – 384 m hosszúságban
  • 2 db fedett kerékpártároló, 1 db kerékpáros pihenő létesítése
    A Révi útelágazástól a piac irányába 151 fm kerékpárút kerül kialakításra. A piac biztonságos megközelítésére tekintettel szükséges rövid szakaszon kerül kialakításra a kerékpárút. Így a kerékpárosok nem közúton és járdán közelítik meg a piacot.
    A Club Tihany bejáratától ~ 90 m-re északra levő ponttól a part menti út becsatlakozásáig egy forgalmi sáv kopó réteg cseréje történik. Valamint a kereszteződésnél induló Révi felhajtó parokónál egy sáv felújítása történik meg.
    A beruházásnak és a Tihanyi Rév környezetének közlekedés rendezésének köszönhetően, egyrészről javul maga a rév közvetlen elérhetősége, másrészt ezzel együtt a komp kikötő kényelmesebb használatával a Balaton déli partjára történő átjutás is. A rév környezetén történő közlekedésfejlesztési elképzelés segítségével növekszik a térség mobilitása.

A beruházás várhatóan 2022. január 31-re fejeződik be.

Címlapfotó: Arold Péter APEV média (Tihanyi Apátság)

34640A TIHANYI RÉV KÖRNYEZETÉNEK KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSE