Az SZTE oktatóját választotta elnökévé a Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete

Megosztom

Első alkalommal van magyar elnöke a Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezetének. A FIEALC elnöki tisztét Dr. Lénárt András, az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék adjunktusa 2 évig tölti be. A FIEALC első alkalommal rendezte meg világkongresszusát Magyarországon, a szakmai találkozóra a világ 33 országából mintegy 400 résztvevő érkezett.

A FIEALC XIX. kongresszusát Latin-Amerika és a Világ: együttműködési és találkozási terek címmel hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszéke. A főbb témakörei többek között Latin-Amerika politikai, történelmi, gazdasági és külkapcsolatai Európával, Ázsiával és Afrikával; Latin-Amerika szerepe a világgazdaságban; migrációs, globális társadalmi és környezeti kihívások Latin-Amerikában; a latin-amerikai gondolkodás, identitás és másság problémái; irodalmi, nyelvi és kulturális kapcsolatok Latin-Amerika és más kontinensek között; az emberi jogok helyzete Latin-Amerikában; a latin-amerikai felsőoktatás helyzete és külföldi kapcsolatrendszere.

A szakmai szervezet célja, hogy a világ minden tájáról összehozza a kutatókat, akiknek a kongresszuson lehetőségük nyílik eszmecserére, közös kutatások valamint egyetemek közötti együttműködések elindítására. A Szegeden június 24-28. között megrendezett kongresszuson megválasztották a FIALC új elnökét, a tisztséget két évig tölti be Dr. Lénárt András, az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék adjunktusa. A szervezetnél hagyomány, hogy az elnökséget a legutóbbi kongresszust rendező tanszék vagy intézet látja el, és annak egyik munkatársa válik elnökké. A világszervezetnek korábban nem volt még magyar elnöke.

– Ekkora mértékű és létszámú latinamerikanista kongresszust még nem rendeztek Magyarországon – hangsúlyozta Dr. Lénárt András, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszék oktatója. A FIEALC új elnöke hozzátette: jelenleg 130 feletti azon intézmények száma, amelyek a FIEALC tagjai, és vannak olyan kutatók is, akik tagok, de intézményük még nem csatlakozott a szervezethez. Az új elnök tervei között szerepel az intézmények közötti együttműködések bővítése. A latinamerikanisták konferenciáján a világ minden tájáról érkezett résztvevők közül többen most találkoztak először a magyar tudományos élettel, Szegeddel és a Szegedi Tudományegyetemmel. Ez nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Hispanisztika Tanszék oktatói bővítsék kapcsolatrendszerüket, és együttműködéseket hozzanak létre.

Az elnök feladata többek között a következő, 2021-es kongresszushoz kapcsolódik: az Indiában, Goában megrendezendő kongresszus megszervezésében is részt vesz.

– Ez a térség a FIEALC számára azért különleges, mert ebben a régióban még soha nem rendeztek kongresszust, így a korábbiakhoz képest új földrajzi területekről is tudnak kutatókat vonzani, valamint lehetőség adódik arra, hogy a goai egyetemmel jó szakmai kapcsolatot alakítsunk ki – mondta Dr. Lénárt András, aki az indiai térség mellett szeretné a FIEALC kapcsolatait a skandináv országokra is kiterjeszteni. Természetesen az elnökségből a szegedi egyetem is profitál, hiszen a konferenciára a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeztek. Így az intézmény is bővíteni tudta nemzetközi kapcsolati hálóját, de nemcsak a bölcsészettudományok területén, hiszen jogi, gazdasági és környezetvédelemmel kapcsolatos témák is előtérbe kerültek a konferencián – összegezte.

SZTEinfo


Megosztom

Hozzászolások