Száműzöttként Madeirán

Szponzorált tartalom

Az utolsó magyar király, IV. Károly halálának 100. évfordulójára könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval emlékeztek a Gödöllői Királyi Kastélyban

„Beato Carlos d’Austria”, vagyis boldog ausztriai Károly – így emlegetik IV. Károlyt Madeirán, ahol a száműzött magyar király élete utolsó hónapjait töltötte, és ahol emlékét ma is őrzik a helybéliek. A 100 éve elhunyt IV. Károlyra a Habsburg Ottó Alapítvány kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval és egy, az utolsó madeirai hónapokat bemutató kiállítással emlékezik, amely tárlatot az érdeklődők január végéig tekinthetik meg a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval, valamint IV. Károly életének utolsó négy Madeirán töltött hónapját bemutató tárlattal emlékezik az idén 100 éve elhunyt, 2004-ben boldoggá avatott utolsó osztrák császárra és magyar királyra a Habsburg Ottó Alapítvány.

„Bár alapítványunk elsősorban Habsburg Ottó szellemi örökségével és hagyatékával foglalkozik, úgy látjuk: Ottó személyiségére, identitására és politikai magatartására édesapja, IV. Károly óriási hatást gyakorolt. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az utolsó magyar király történelmi jelentőségéről beszéljünk, és a róla kialakított képet árnyalni tudjuk. Ezt a munkát a most nyíló kiállításunk és a bemutatott két kötet, a Száműzöttként Madeirán és a Jószándék és balsors is támogatja” – emelte ki Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.

IV. Károly és családja, Zita királyné, valamint nyolc gyermekük mindössze néhány hónapot éltek a szigeten – az 1922. ápr. 1-én elhunyt „Beato Carlos d’Austria” emlékét ma is őrzik Madeirán.

„A madeiraiak IV. Károly és családját ma is nagy becsben tartják. A Habsburgok emlékezete része a történelmünknek, a kultúránknak és a mindennapi életünknek, éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarországgal is minél közvetlenebb kapcsolatot ápoljunk” – mondta el a gödöllői kiállításmegnyitón Miguel Albuquerque, Madeira Regionális Kormányának elnöke. Elmondása alapján Károly emléke száz éve változatlanul része a madeiraiak kulturális emlékezetének, aminek egyszerű oka van: a legtovább a kultúrában és a szívben megőrzött dolgok dacolnak a múló idővel.

A november végi eseményen sor került a Habsburg Ottó Alapítvány, valamin a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár együttműködésének köszönhetően kiadott, a Jó szándék és balsors című tanulmánykötet, valamint a Száműzöttként Madeirán című levéltári forráskiadvány bemutatójára is – utóbbi kötet IV. Károly és családjának utolsó, madeirai hónapjait kívánja bemutatni magyar nyelven, eddig javarészt még publikálatlan iratok, újságcikkek és fényképek segítségével.

A IV. Károly száműzetését és utolsó hónapjait bemutató Száműzöttként Madeirán című kiállítás a kiállítás a Habsburg Ottó Alapítvány és a Madeirai Regionális Levéltár és Könyvtár együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. A Száműzöttként Madeirán című kiállításnak a Habsburgok magyarországi jelenlétéhez szorosan köthető ikonikus helyszín, a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, amely 2023 január végéig ingyenesen látogatható.

A Habsburg Ottó Alapítvány beszámolóját a Száműzöttként Madeirán c. rendezvényről itt olvashatják el.

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .