Sáskajárás Fehérváron

Megosztom

Rovarlisztes palacsinta fahéjas banánnal töltve, tücsök proteinszelet és különböző fűszerezésű szárított sáskák várták a gyerekeket az egészségtudatossági kurzus szombati előadásán, ahol különböző alternatív fehérjeforrásokról is szó volt. Az MCC fehérvári központjában mintegy hetven gyermekkel foglalkoznak rendszeresen – iíra a város oldala

„Eleinte idegenkedünk attól, hogy megegyük a szárított sáskát, de aztán a végére mindig elfogy az összes.”

A szárított sáskák és tücskök snack-ként fogyaszthatók, mint a chipsek, a rovar proteinszeletek pedig ugyanúgy a sportos étkezés kiegészítéseként ehetők mondta Sziráki Zsófia dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

Miért fontos, hogy ezeket megismerjék a gyerekek ezeket a fehérjeforrásokat, találkozunk majd ezekkel a termékekkel gyakrabban a jövőben?

Biztosan többet fog mindenki találkozni ezekkel az alapanyagokkal a jövőben, mert gyorsan és nagy mennyiségben előállítható élelmiszerekről és fehérjeforrásról van szó. Most még viszonylag drágák ezek a termékek, mert nem olyan széles a kínálat. A későbbiekben azonban valószínűsíthető, hogy a friss tőkehúsnál is olcsóbbak lesznek. A klímaváltozás miatt ezek a táplálékok teret nyernek majd a fenntarthatóság miatt.

Alternatív fehérjeforrásokról a fehérvári MCC-benAlternatív fehérjeforrásokról a fehérvári MCC-ben
A palacsintát az élvezet kedvéért hoztuk a gyerekeknek a kurzus végére. A palacsintatésztához egyébként nem kizárólag tücsöklisztet adtunk, hanem csak negyedrészben kevertük a búzaliszthez. A gyerekekkel a vegán és vegetáriánus táplálkozásról, beszéltünk a vízlábnyomról és arról is, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbban élni, illetve mi várhat ránk a jövőben.
Az Mathias Corvinus Collegium Fehérvári Központjában az egészségtudatossági kurzuson felmenő rendszerben vehetnek részt a diákok 5., 6. és 7. évfolyamon is – mondta Sándorovics Tímea az MCC FIT Program székesfehérvári régióvezetője. A most szombati kurzuson hetedikes gyerekek hallhattak a tudatos táplálkozásról és a tápanyagok összetételéről élménypedagóiai előadáson. Ez azért nagyon fontos, mert minél nagyobb élmény éri a gyerekeket, annál inkább megmarad bennük az ehhez kapcsolódó információ.

A programon ott volt Östör Annamária a fehérvári MCC képviseletvezetője is, aki elmondta, hogy ezen a kurzuson az is volt a céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy milyen egyéb alternatív fehérjeforrások állnak az élelmiszeripar rendelkezésére a 21. században.

Székesfehérvár Önkormányzat


Megosztom

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .