Négyszer kapták el ittas vezetésért. Nem vezethet többet.

Megosztom

Három és fél év alatt négyszer kapták el ittas vezetésért azt a kállói férfit, aki nem bírta letenni at alkoholt és az sem érdekelte hogy másr volt vele szembe jogerősen felfüggesztett bírósági végzés ittas vezetés miatt. Most azért is felelnie kellett.

Járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat a Pásztói Járási Ügyészség egy ittas vezetővel szemben 2018 novemberében, mely ügyben a másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék helybenhagyta a Pásztói Járásbíróság által kiszabott végrehajtandó szabadságvesztést.

A vádlott 2017. október 28-án Kálló községben enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette gépkocsiját úgy, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezett, mivel járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

A Pásztói Járásbíróság előkészítő ülésén a vádlott a bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a nyilatkozatát elfogadta, kihallgatta a büntetéskiszabási körülményekre, majd nyomban ítéletet is hozott: a vádlottat – aki korábban már háromszor is volt büntetve ittas járművezetés miatt – bűnösnek mondta ki járművezetés ittas állapotban vétségében és ezért őt egy év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és a közúti járművezetéstől végleges hatályú eltiltásra ítélte, valamint elrendelte a vádlottal szemben korábban ugyancsak ittas járművezetés miatt kiszabott 1 év felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék a fellebbezést nem tartotta alaposnak, minden tekintetben osztotta a Nógrád Megyei Főügyészség álláspontját, mely szerint az elsőfokú bíróság által kiszabott szankció megfelel a fokozatosság és arányosság követelményének.

A vádlott gátlástalanságát és a közúti közlekedési szabályok iránti teljes közömbösségét, ezáltal jelentős társadalomra veszélyességét igazolja, hogy három és fél éven belül négyszer követett el ugyanolyan bűncselekményt, valamint hogy az eltiltás ellenére folyamatosan vezetett és vele szemben hét alkalommal alkalmaztak közlekedési szabálysértés miatt szankciót.

A Törvényszék a vádlottal szemben a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltást is helybenhagyta, mivel a rendszeres ittas vezetésben megtestesülő súlyos fokú állandósult jellemhiba és a kifogásolható életvezetése miatt a vádlott a közúti közlekedésben történő részvételre alkalmatlan.


Megosztom

Hozzászolások