Még nincs vége Győrben

Megosztom

Egy a 24.hu-ra hivatkozó írás taglalja a győri újraszámlálás körülményeit és az ellenzék  a Győri Ítélőtábla döntésére vár. Valószínűleg új választások kiírására számítanak, tehát az ügynek még mindig nincs vége

Még mindig nem került véglegesen nyugvópontra a győri polgármester-választás ügye. A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság a múlt héten újraszámolta ugyan a szavazatokat város mind a 96 választókörzetében, és ismét a korrupciós és szexbotrányba keveredett Borkai Zsoltot hozta ki győztesnek, az ellenzék szerint azonban a választás lebonyolítása során történtek olyan szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt.

A 24.hu információi szerint a Győri Ítélőtáblának a héten kell döntenie arról, hogy helyt ad-e az ellenzék törvényességi aggályainak.

A Litresits András és Czeglédy Csaba által képviselt győri ellenzék szerint ugyanis – annak ellenére, hogy a választási bizottság lezárta a szavazatszámlálást – nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság két ellenzéki tagja, Csanaki István (DK) és Eredics Imre (MSZP) a bíróság számára nyilatkozatban erősítette meg, hogy a testület ülésein több alakalommal is hiába kérte a kiszállított polgármesteri szavazólapok hivatalos kimutatását.

Az ellenzéki TVB-tagok a bizottságban az október 20-án indított újraszámolás kezdetén is szóvá tették a lista hiányát, ezért a testület végül felvette a kapcsolatot Csörgits Lajos aljegyzővel. Csörgits azt közölte, hogy a listák a dobozokon voltak, de azok nem kerültek vissza a számlálókhoz, mert a leadott szavazatokat és a dokumentumokat mindenhol IKEA-s dobozokba csomagolva szállították be a bizottsághoz. Az választás lebonyolításáért felelős aljegyző azt is állította, hogy őt semmilyen jogszabály nem kötelezte a lista elkészítésére.

Az ellenzéki TVB-tagok szerint az aljegyző eljárása miatt nem volt mivel összevetni a leadott érvényes, az érvénytelen és a fel nem használt szavazó lapok mennyiségét. Információink szerint a dobozokkal együtt a szavazóköri pecséteteknek és a választási kellékeknek is nyoma veszett.

„Az ördög ügyvédje” blog, amely kirobbantotta a jachtos szexbotrányt Borkai Zsolt győri fideszes polgármester körül, a „győri polipot” bemutató posztjában egyébként Csörgits aljegyző nevét is megemlítette. A blog Borkaiék hivatali végrehajtójaként emlegette Csörgitset, aki azóta sem állt a nyilvánosság elé, hogy tisztázza az őt ért gyanúsítást.

24.hu információ


Megosztom

Hozzászolások