Semmi különös. Csak a szomszédéknál működik a rendszer

Korrupció miatt jogerősen hat év leöltendő börtönbüntetésre ítélték hétfőn a román állami egészségbiztosító pénztár volt elnökét, Lucian Duţăt.

A bukaresti ítélőtábla az ítélet szerint abban találta bűnösnek az 52 éves volt intézményvezetőt, hogy 6,3 millió euró kenőpénzt fogadott el két szoftvercégtől, amelyek az általa vezetett intézménnyel voltak szerződéses viszonyban.

Duţăt első fokon is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék 2020-ban, így az ítélőtábla helybenhagyta az akkori ítéletet. Elrendelte emellett a 6,3 millió euró elkobzását a vádlottól.

Az egészségbiztosító pénztár volt elnöke ellen 2018-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Duţă 2010 és 2012 között kenőpénzt kért két szoftvercégtől. Megkövetelte minden szerződéskötéskor, illetve szerződéskiegészítéskor, hogy a megállapodás értékének 10 százalékát ő kapja meg, így jutott a birtokába összesen 6,3 millió euró, egy része készpénz formájában. Az összeg nagyobbik része svájci bankszámlákra és az Antillákon levő offshore-cégekhez került.

A CAB emellett megerősítette a bíróság határozatát, amely 6 300 000 eurós összeg Lucian Duţătól való elkobzására vonatkozik.

A bíróság elrendelte az Eurotrust Invest Inc. svájci számláin lévő 2 183 820 eurós összeg lefoglalását is. valamint az Euroinvest Development SRL által kapott 1 503 000 eurós összegről, amelyet egy épületbe és telkbe fektetett be a bukaresti Jean Monnet utcában.

Ezen túlmenően Duţă összes jelenlegi és jövőbeli vagyonára biztosítási lefoglalást indítottak 2 294 187 euró erejéig (tekintettel arra, hogy a vádlott által kenőpénzként kapott teljes összeg 6 300 000 euró volt, és 4 005 813 euró összeghatáron belül). eurót azonosították a lefoglalás tárgyát képező pénzösszegek és ingatlanok értékében) 

Comments are closed.