Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Megosztom

Rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen, öt ember meghalt – jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A gázrobbanásban, amely a 9. és a 12. emelet közötti házrészben történt, legalább öt ember életét vesztette, sokan megsérültek – közölte az egészségügyi mentőszolgálat operációs központjának szóvivője mintegy két órával a tragikus esemény után. A sérültek száma meghaladja a negyvenet
„A szemtanúk szerint is nyilvánvaló, hogy az áldozatok száma minden valószínűség szerint még nőni fog” – mondta újságíróknak Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki Denisa Saková belügyminiszterrel együtt megtekintette a tragédia helyszínét. Pellegrini kijelentette, hogy a kormány minden segítséget megad a tragédia érintettjeinek és Eperjes városának.
A robbanást követően a ház felső része lángokba borult, és rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is.

A hatóságok ezért nemcsak az érintett épületet, hanem a szomszédos lakótömböket is fokozatosan kiürítik. Az emberek ideiglenesen a környékbeli iskolákban kaptak elhelyezést. A mentési munkálatok folytatódnak. A robbanás konkrét okai egyelőre nem ismertek.
A gázrobbanás ügyében válságstáb ültbössze – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.
Denisa Saková belügyminiszter az M1-nek adott exkluzív nyilatkozatában ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy már nem találnak több halottat. A 12 emeletes házba csaknem százan voltak bejelentve.
Az M1 Híradójában korábban azt is elmondták, lakók már sem az épületben, sem annak tetején nem tartózkodnak. A tűzoltókat is kirendelték onnan, kívülről oltják az épületet.

 


Megosztom

Hozzászolások