Lángba borult a fél ország

Hatalmas szabadtéri tüzek adtak munkát a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek az ország több pontján is.

Bács, Csongrád-Csanád és Pest megyében szinte valamennyi szolgálatban lévő tűzoltó megállás nélkül dolgozott, a fővárosban pedig egy veszélyes ipari üzembe riasztottak számos rajt. Az egyik elhúzódó tűzeset halálos áldozatot is szedett. Mindezek mellett balesetek, és szén-monoxidos esetek is munkát adtak, valamint lángba borult járműveket is oltottak számukra.

Tegnap összesen 330 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 141 tűzesetet és a 109 műszaki mentést összesen 403 hivatásos, 48 önkormányzati és 6 létesítményi tűzoltóegység, valamint 45 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 77 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre. 

Szerda kora este óta oltják a tűzoltók azt a tüzet, amely egy erdőben keletkezett Izsák és Soltszentimre között, egy nehezen járható vidéken. Egy több mint háromszáz hektáros területből nyolcvan-száz hektáron égett az aljnövényzet, illetve a fák koronája. Az érintett területen több épületet ki kellett üríteni, ám ezeket az egységeknek sikerült megmenteniük, a lakók visszatérhettek otthonukba. A tűz egy turisztikai célokat is szolgáló lovas majorban kárt tett, onnan az állatokat már korábban kimentették, kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám. A munkálatok közben, csütörtökön reggel Matyó-dűlőn, a major egyik leégett tanyájának romjai között egy ember holttestét találták meg a tűzoltók. Az áldozat az épület leszakadt födémje alatt volt. A területet egész éjszaka őrizték, a gócokat eloltották. A munkálatok pénteken tovább folytak. Az eset körülményeit tűzvizsgálat során tisztázza majd.

Berendezési tárgyak kaptak lángra csütörtök este egy kaposmérői családi ház egyik szobájában. A kaposvári hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet. A lángok a szobából nem terjedtek tovább, a ház többi helyisége azonban kormozódott. A tűzoltók átszellőztették az épületet, ahova a lakók ezt követően visszatérhettek.

Melléképületben csaptak fel a lángok csütörtökön Ibrányban, a Béke utcában. A nyíregyházi hivatásos és a helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók két gázpalackot kivittek az épületből. A beavatkozók négy gyorssugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Tűz ütött ki egy raktár mögötti szabad területen mintegy kétezer-ötszáz négyzetméteren Budapest huszonkettedik kerületében, a Bányalég utcában csütörtök este. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a főváros hivatásos tűzoltói. Az egységek vízsugarakkal egy közeli raktárépületet védtek meg a lángoktól, hat vízsugárral pedig a tűz továbbterjedését akadályozták meg, majd eloltották a lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tűzben üres, tisztított műanyag tartályok égtek el, összesen négyszáz, egyköbméteres tartály és kétszáz hordó semmisült meg. A tűz az aljnövényzetre is átterjedt. A füst jellemzően felfelé tört, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A katasztrófavédelmi mobil labor a környező utcákban mérgező anyag lakosságra veszélyes koncentrációját nem mutatta ki a levegőben. Személyi sérülés nem történt, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit. 

Lakóház, száraz növényzet és felhalmozott hulladék égett csütörtökön délután Felsőzsolcán, a Zöldfa és a Táncsics utcában. A káresethez Miskolcról és Tiszaújvárosból érkeztek a hivatásos tűzoltók, akik a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, hat vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűzben egy családi ház különálló lakrésze megsemmisült, egy másik épületnek pedig a homlokzata és a tetőszerkezete rongálódott meg. Az eset során senki sem sérült meg, a lakhatatlanná vált épületrész lakóit a rokonok fogadták be.

Egy nagyjából hatszáz négyzetméteres faipari üzem és raktárépület égett tegnap reggel Nyíracsád külterületén. A nyíradonyi és a debreceni hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet. A beavatkozást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Egy használt bigbag zsákok újrahasznosítását végző cég telephelyén keletkezett tűz tegnap kora este Mocsán. Az ezerkétszáz négyzetméteres csarnokban egy zúzó-daráló gép vezérlőegysége gyulladt ki. A tűz a gépre és az elszívó berendezésben található melléktermékre is átterjedt. A komáromi hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a dolgozók porral oltó segítségével elkezdték oltani a tüzet, emellett áramtalanították az épületet. A rajok vízsugárral fékezték meg a lángokat. A csarnokot a tűz miatt négy emberek kellett elhagynia. A tűzben senki nem sérült meg.

Csütörtökön a délutáni órákban betakarítási munkálatok közben kigyulladt egy kombájn motortere a Heves megyei Tura határában. A tűz továbbterjedt, és meggyulladt hét hektáron a lábon álló gabona, huszonhárom hektáron pedig a száraz fű. Az esethez hatvani, aszódi és nagykátai hivatásos tűzoltók vonultak. A rajok először áramtalanították és eloltották a kombájnt, majd négy vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal eloltották az égő növényzetet is.

Kecskemét közelében mintegy hetven hektáron erdő és annak aljnövényzete gyulladt meg tegnap. A tüzet Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei hivatásos erők oltották, a munkában több önkormányzati és önkéntes tűzoltó egység is részt vesz. A tűzzel érintett terület légi felderítésére drónt vettek igénybe. A munkálatok pénteken reggel még tartottak.

Erdő aljnövényzete kapott lángra csütörtökön délután Gödöllőn, a Szabadság úton. A tűz nagyjából egy hektáron égett. A lángokat a gödöllői és a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, azután átvizsgálták a leégett területet. Ócsa külterületén szintén felcsaptak a lángok délután. Lábon álló gabona, legelő, száraz növényzet kapott lángra. A tűz nagy területen, gyorsan terjedt. A lángok a közeli erdő aljnövényzetére, illetve egy több köbméteres farakásra is átterjedtek. A tüzet csaknem ötven hivatásos és több önkéntes tűzoltó huszonkét vízsugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. A beavatkozást a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók munkáját erőgépekkel is segítették. A lángok hetvenhektáros területen pusztítottak. Mindezek mellett a Pest megyei tűzoltók egész nap oltották a tüzet a szerdán kigyulladt csemői erdő területén. A nehezen átjárható, bozótos, cserjés területen a tűz több helyen újra belobbant. A lángokat a ceglédi hivatásos tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták a leégett területet.

Tegnap délután sorra riasztották szabadtéri tüzekhez Vas megye tűzoltóit. Hosszúpereszteg mellett, a Kecskehegyen több mint húszhektárnyi területen égett a lekaszált fű. A helyi önkéntes tűzoltók értek először a helyszínre és megkezdték az oltási munkálatokat. Mikor látták, hogy mekkora területet érintenek a lángok, további egységek is érkeztek, így a sárvári hivatásos tűzoltók, a zalaegerszegi vízszállító szer, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett az oltásban. A munkát nehezítette, hogy a területet nehéz volt megközelíteni, és az erős szél kedvezett a tűz gyorsabb terjedésének. Négy vízsugárral, avaroltóval és kéziszerszámokkal sikerült végül megfékezni a tüzet. A tűzoltók ezt követően a környező területet is átnedvesítették. Még javában folytak a munkálatok, amikor Celldömölkről is jelzés érkezett. A város külterületén éppen arattak, amikor a gépkezelő nagy zajra lett figyelmes, majd azt tapasztalta, hogy meggyulladt mögötte a szalma. Igyekezett a kéznél tartott porral oltó készülékkel megfékezni a tüzet, de nem járt sikerrel, és értesítette a tűzoltókat. A helyi önkormányzati, valamint a pápai hivatásos tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A munkálatokat két munkagéppel segítették. A tűzben nyolchektárnyi szalma és egyhektárnyi lábon álló gabona semmisült meg. Este Vasvárra riasztották a tűzoltókat, mert a Mártírok útján mintegy ötven négyzetméternyi területen égett a száraz fű. A helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Később Tanakajd külterületén csaptak fel a lángok. Ott húsz négyzetméteren égett a szemét és a száraz fű. A tüzet a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el.

Harminc hektáron égett a lábon álló gabona, tarló, erdős-bokros terület Tótvázsony külterületén csütörtök délelőtt. A tűzesethez a veszprémi és a balatonfűzfői hivatásos, valamint a tótvázsonyi és a nagyvázsonyi önkéntes tűzoltók vonultak összesen kilenc járművel. Az egységek a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat, melyek érintettek tíz szalmabálát, méhkaptárakat és egy vadászlest is. A tűz kárt tett öthektárnyi, aratás előtt álló gabonában és háromhektárnyi erdőben, bokros-cserjés területben, emellett huszonkét hektár tarló vált a lángok martalékává.

Négy esetben vonultak a tűzoltók szabadtéri tűzhöz tegnap Csongrád-Csanád megyében. Szegeden, a Hajnalka utcában három hektár területen, a Vetyeháti gátőrtanya közelében két hektáron, a Ballagi-tó közelében kétszáz négyzetméteren gyulladt meg a vegetáció, Algyő közelében pedig tíz hektáron lángolt a száraz fű és az avar. A hivatásos egységek munkáját önkéntes tűzoltók segítették, a tűzesetekben személyi sérülés nem történt.

Tűz ütött ki egy hulladéklerakóban Felgyő külterületén. Mintegy hétezer négyzetméterre terjedt ki a tűz, kommunális szemét égett. A csongrádi, a szentesi, a szarvasi, az orosházi és a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók a Csongrád-Csanád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. A munkálatokat két erőgépel segítették.

Csütörtökön az esti órákban tűz keletkezett egy hulladéklerakó telepen, Jánossomorja közelében, a 86-os főút mellett. Mintegy százötven méter hosszan és húsz méter magasan égett egy szemétrakat oldala és teteje. A mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos, valamint a jánossomorjai önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat, az oltást erőgépek is segítették.

Két esetben riasztották szabadtéri tüzekhez csütörtökön a Nógrád megyei tűzoltókat. Mohora és Cserháthaláp között a tarló és egy gyümölcsös aljnövényzete égett kétezer négyzetméteres területen. A tüzet a balassagyarmati hivatásos tűzoltók fékezték meg. Pásztón, a Vár utcában egy lakatlan telken égett körülbelül ötszáz négyzetméteren a száraz fű. A helyi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.

Háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű tegnap Kocsordon. Nagycserkeszen tíz négyzetméteren lángolt az erdő aljnövényzete. A mátészalkai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók gyorssugarakkal és kéziszerszámokkal számolták fel a káreseteket.

Tegnap délután kétszáz négyzetméteren füves-bozótos terület aljnövényzete égett a Tolna megyei Dombóváron, Szarvasd-pusztán. A dombóvári hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Mezőtúr külterületén negyven négyzetméteren trágyakazal izzott, a tűz a közelében levő szalmabálákat veszélyeztette. Az esethez a megyei műveletirányítás a szolnoki, a szeghalmi és a mezőtúri egységeket riasztotta. Egy erőgép és két vízsugár segítségével a hivatásos tűzoltók megszüntették a kazal izzását, megakadályozva a tűz kialakulását, továbbterjedését.

Személyautó motorterében keletkezett tűz tegnap késő este Pécsett, a Hirdi úton, egy családi ház udvarán. A tűz kárt tett az autó motorterében, a mellette lévő tujában és féltető szerkezetében. Az ott lakók még a pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt, kerti locsolóval oltani kezdtek, a munkákat a tűzoltók fejeztek be. Személyi sérülés az eset során nem történt.

Kigyulladt egy személygépkocsi csütörtökön délután Sződön, a Nádirigó utcában. Mire a váci hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, az autó teljes egészében lángolt, és a tűz átterjedt a gépkocsi környezetére is. A tűzoltók eloltották a tüzet, visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket, majd átvizsgálták a járművet.

Mikrobusz gyulladt ki tegnap délután az M6-os autópálya Fejér megyei szakaszán. A tűz a sztráda melletti aljnövényzetre is átterjedt körülbelül kétszáz négyzetméteren. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók fojtották el. A mikrobuszban kilencen ültek, senki nem sérült meg.

Csütörtökön délelőtt teljes terjedelmében égett egy kisbusz Üröm külterületén. A tűz az aljnövényzetre is átterjedt. A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Tűz keletkezett egy kisbusz motorterében tegnap délelőtt a 6-os főút 23-as kilométerénél, Érd közelében. A lángok az utastérre nem terjedtek át. A tüzet az érdi hivatásos tűzoltók eloltották, a felhevült fém alkatrészeket visszahűtötték, majd átvizsgálták a járművet.

Elektromos roller gyulladt ki Gyenesdiáson, a Madách utcában. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, ám kiérkezésük előtt két szabadnapos tűzoltó – egy zalaegerszegi és egy vasvári – eloltotta a lángokat.

Két személyautó és egy kamion volt érintett abban a balesetben, amely csütörtökön kora délután történt az M0-ás autóút 10-es kilométerénél, Budapest térségében. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember könnyebben megsérült.

Összeütközött két autó csütörtökön éjszaka a 813-as főút 9-es kilométerénél, Győr térségében. Az egyik jármű az árokba borult és kigyulladt. Az autókból mindenki ki tudott szállni. A győri hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, áramtalanították a másik gépkocsit és biztosították a helyszínt. A mentők két embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.   

Négy autó hajtott egymásba tegnap délelőtt Érden, a Hortobágy utcában. A balesetben két gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett. Az összetört kocsik forgalmi akadályt okoztak. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Három személykocsi karambolozott csütörtökön délben Szigetszentmiklóson, a Kántor utca és a Leshegy út kereszteződésében. A balesetben két ember szenvedett könnyebb sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Összeütközött három személyautó tegnap délelőtt Zuglóban, a Róna utcában. Az egyik gépkocsi felborult. Az autókban ülők ki tudtak szállni a járművekből, két ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A fővárosi tűzoltók áramtalanították a kocsikat, majd a helyszínelést követően kerekeire állították az oldalára dőlt autót.

Motorkerékpár és személyautó ütközött össze tegnap Zalaegerszegen, a Göcseji úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eltávolították az úttestre kifolyt olajat. A balesetben a motorkerékpáros sérült meg, őt a mentők kórházba vitték.

Személyautó karambolozott egy motorral tegnap délután Fonyódon, a Badacsony utcában. A műszaki mentést a balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltók végezték, majd a mentőknek nyújtottak segítséget a motoros ellátásában.

Három személygépkocsi ütközött össze tegnap a 4-es főúton, Nyíregyházánál. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a közúti akadályt. A mentők egy embert szállítottak kórházba.

Tegnap a délutáni órákban árokba borult egy személygépkocsi Csengele közelében. A kisteleki és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A balesetben senki nem sérült meg.

Mélykúton tegnap egy személyautó álló pótkocsiba rohant, majd az árokba csapódott. A jánoshalmi önkormányzati és a mélykúti önkéntes tűzoltók egy sérültet kiemeltek a kocsiból.

Egy parkoló autónak, majd egy nyerges vontatónak ütközött egy személykocsi csütörtökön délelőtt Soroksáron, a Vecsési úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók a mentőszolgálat munkatársaival egy embert kiemeltek az összetört autóból. 

Tegnap Zalaegerszegen, a Goldmark utcában, valamint Keszthelyen, a Szentmiklós utcában is ajtót nyitni képtelen, de segítségre szoruló ember lakásába történő bejutáshoz nyújtottak műszaki segítséget a helyi tűzoltók a mentőszolgálat számára.

Csütörtökön egy szegedi lakáshoz riasztották a város hivatásos egységét, mert egy idős lakó nem tudott ajtót nyitni. A tűzoltók felnyitották a lezárt lakást, majd a bajbajutottat átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik azonnal megkezdték az ellátását.

Összeütközött két autó csütörtökön délben Budapest kilencedik kerületében, a Soroksári út és a Tagló utca kereszteződésénél. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd segítettek biztosítani a helyszínt. Este egy kisteherautó és egy személygépkocsi karambolozott a tizenegyedik kerületben, a Bocskai úton. A tűzoltók áramtalanították a járműveket. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Szalagkorlátnak ütközött egy autó csütörtökön reggel az M3-as autópálya 24-es kilométerénél, Szada közelében. Senkinek nem esett baja, viszont az összetört autó akadályozta a forgalmat. A gödöllői hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

Szalagkorlátnak ütközött és az út közepén állt meg egy autó tegnap Hódmezővásárhely közelében, a 47-es főút Algyő felé vezető szakaszán. A hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit. Senki nem sérült meg.

Több ága lehasadt egy fának és veszélyt jelentett a járókelőkre Kisvárdán, a Kodály Zoltán utcában csütörtökön. Penyigén, az Alkotmány utcában az úttestre dőlt egy fa, amely akadályozta a forgalmat. Előbbinél a kisvárdai, utóbbinál a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók szüntették meg a balesetveszélyt motoros láncfűrésszel.

Egy garázsra dőlt egy fa Salgótarjánban, a garázssoron tegnap délelőtt. A helyi hivatásos tűzoltók távolították el a fát.

Csőtörés miatt víz árasztotta el Nagykanizsán egy Rozgonyi utcai épület pincéjét. A városi hivatásos tűzoltók két zagyszivattyúval mintegy százötven köbméternyi vizet távolítottak el a helyiségből.

Gázcsövet vágott el kaszálás közben egy munkagép csütörtök délelőtt Csokonyavisontán. A barcsi hivatásos tűzoltók elszorították a sérült csövet, megszüntetve a szivárgást. A gázszolgáltató szakemberei kiszakaszolták a vezetéket, ez idő alatt lezárták a 68-as út érintett szakaszát.

Tegnap Győr-Moson-Sopron megyében több helyen is jeleztek a szén-monoxid-érzékelők. Csornán az Andrássy úton, Jánossomorján a Szabadság utcában, valamint Sopronban a Gesztenyés körúton is igazolták a tűzoltók, majd a gázszolgáltató munkatársának mérései a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szakemberek kizárták a gázkészülékeket a szolgáltatásból. A tűzoltók a hibás működésről értesítették a kéményseprőket is. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy szegedi lakásban csütörtök délután. A város hivatásos tűzoltóinak mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A berendezésnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Másfél méter mély, vízzel teli gödörbe esett egy ló tegnap este Királyegyházán. Az állat magától nem tudott kimászni, ezért a szigetvári hivatásos és a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók segítségére volt szükség. Az egységek a lovat, amely sértetlenül vészelte át az esetet, kötelek segítségével kihúzták a gödörből.

A tűzmegelőzési hatósági tevékenység keretében csütörtökön százhatvanöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százkilencvenöt szabálytalanságot találtak, és tizenegy intézkedést tettek a szakemberek.

A polgári védelmi tevékenység során tegnap hetvennégy ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki. 

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön három üzemazonosítást végeztek, mindent rendben találtak. 

Tegnap közúton kilencvenkettő járművet ellenőriztek, huszonnégy tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot találtak, és két helyszíni intézkedést tettek. Hat ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, három szabálytalanságra derült fény. Tegnap kétszázegy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, negyvenkilenc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok egy problémát tártak fel, és egy helyszíni intézkedésre került sor. A katasztrófavédelem csütörtökön nyolc vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Tegnap két légi járművet is ellenőriztek, egy tartozott az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak.

Comments are closed.