Korrupt NAV-os az Ügyészség célpontjában

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más korrupciós bűncselekmény miatt rendelt el nyomozást, amely ügyben gyanúsítottként hallgatta ki az igazgatási ügyintézőt és indítványozta letartóztatását.

A nyomozó ügyészség 2022. június 16-án, több helyszínen hajtott végre összehangolt bűnügyi akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével. Az ügyészség az elkövető elfogását követően kutatásokat és szemlét tartott, majd előállítását követően gyanúsítottként hallgatta ki a középkorú férfit.

A megalapozott gyanú lényege szerint a NAV egyik megyei adó- és vámigazgatósága igazgatási ügyintézőjeként dolgozó férfi 2021 decemberében folyamatban lévő adóigazgatási eljárással kapcsolatos információkat árult el az ügyben érintett gazdasági társaság ügyvezető tulajdonosainak.

A férfi emellett felajánlotta a közreműködését azzal kapcsolatban is, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével – amelyre hivatkozva milliós nagyságrendű ellenszolgáltatást kért – elérhető, hogy az ügyben ne induljon büntetőeljárás.

2022 áprilisában az ügyintéző egy másik személytől – azt állítva, hogy vele szemben adóigazgatási eljárás van folyamatban – a hivatali működésével kapcsolatban kért nagyobb összegű jogtalan vagyoni előnyt. Később a férfi újból felvette a kapcsolatot a vállalkozóval és arra hivatkozva, hogy „súlyosbodott az eljárás”, további két millió forint befizetésének szükségességre hivatkozott, ugyancsak valótlanul. Az ügyintéző minden alap nélkül négy millió forintot vett át a vállalkozótól, amellyel ismeretlen módon rendelkezett.

Az ügyészségen gyanúsítottként kihallgatott férfi nem tett vallomást, letartóztatásáról ma dönt a Győri Járásbíróság.

A minősített befolyással üzérkedés bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban jelen esetben a büntetési tétel felső határa – a  halmazati szabályokra tekintettel – 12 év.

A címlapfotó fotó az elfogáskor készült

38480Korrupt NAV-os az Ügyészség célpontjában