Koronavírus – Aláírásgyűjtés indul kormányzati kompenzációért Szombathelyen

Aláírásgyűjtést indít csütörtökön a Szombathelyt vezető ellenzéki koalíció annak érdekében, hogy a vasi megyeszékhely is kapjon kompenzációt – több kormánypárti irányítású városhoz hasonlóan – a központi költségvetésből a koronavírus-járvány és az állításuk szerinti kormányzati elvonások következtében 3,5 milliárd forintot elérő bevételkieséseik miatt – közölte a város polgármestere a helyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

    Nemény András (Éljen Szombathely!) azt mondta: miközben az iparűzési adó a járvány miatt jelentősen csökkent, a 8,3 milliárd forintos összeg felét a kormány kompenzáció nélkül elvonta, ráadásul Szombathelynek “adóerő-képessége” alapján 2,7 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie.
    Méltánytalannak tartják a “kétszeres elvonást”, véleményük szerint túl magas a szolidaritási adó, illetve igazságtalan az a gyakorlat, hogy a kormány egyes városoknak nyújt kompenzációt a kieső adóbevételek pótlására, másoknak pedig nem – jelentette ki.


    Hozzátette: “a kormánynak is tudnia kell, hogy ez nemcsak a városvezetés gondolata, hanem a szombathelyiek döntő többségének is ez a gondolata (…), Szombathelynek is meg kell kapnia azt a pénzt, ami valamennyi környékbeli városnak jár”.
    Nemény András azt mondta, az Éljen Szombathely! frakció által kezdeményezett aláírásgyűjtés egy olyan “célirányos politikai akció”, amelyet kezdeményezői azonnal leállítanak, ha a kormány ígéretet tesz arra, hogy a város megkapja a kért kompenzációt.


    Illés Károly, a szombathelyi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője kijelentette: az aláírásgyűjtéssel a városvezetés megtéveszti a választókat, beszálltak Czeglédy Csaba kampányába, aki szerinte a mentelmi jog miatt akar képviselő lenni.


    Leszögezte, a kormány az iparűzési adót nem vonta el, az ott maradt a szombathelyi vállalkozóknál, ennek köszönhetően a városban a pandémia időszaka alatt sem csökkent, hanem nőtt a foglalkoztatottság.


    A frakcióvezető közölte, Szombathelyre igenis érkezett kompenzáció, például Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének közbenjárásával az az összességében 1,2 milliárd forintnyi, fejlesztésekre felhasználható forrás, amelynek összege együttesen meghaladja a kiesett iparűzési adóét.

Érdekel minket az ön véleménye

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments