Majd a kórház megmondja, mikor mehetsz szülni

A Jászságban újabb kórházban nem lehet szülni akár mikor, már ha ott akarsz szülni, mert kevés a szakember.

Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző Facebook posztjában arról ír, hogy Jász- Nagykun-Szolnok megyében van a Mezőtúri kórház, ott azért szünetel a szülészet-nőgyógyászat a jövő hónapban 18 napon keresztül, mert nincsen aneszteziológus szakorvos.

Nem lehet unalmas dolog az NNK vezetőjének lenni, néha azt embernek az az érzése, hogy valamiféle varázsgomba pszichózisban figyelheti a magyar egészségügyet.

Jász- Nagykun-Szolnok megyében van a Mezőtúri kórház, ott azért szünetel a szülészet-nőgyógyászat a jövő hónapban 18 napon keresztül, mert nincsen aneszteziológus szakorvos.

Ugyanakkor a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban meg éppen nőgyógyászból van hiány és a már jól ismert személyi feltételek hiánya miatt júliusban 15 napon keresztül a III-as progresszivitású szülészet-nőgyógyászati ügyelet akadályozott.

Mindkét kórház ugyanabban a megyében van, az új jogállási törvény lehetővé teszi a dolgozók kirendelését, így mi sem lenne egyszerűbb a helyzetet megoldani, a Mezőtúri Kórház humánerőforrás kapacitását a Szolnoki Kórházba átszervezni. Csakhogy kérdés az, mennyi nyugdíjas kolléga látja el a feladatot és átvezénylés helyett inkább a pihenést választanák.

De talán ennél is nagyobb probléma, hogy ez a kapacitás csökkentés a Mezőtúri Kórházat ilyen értelemeben be is zárná.

És akkor itt nyal vissza a fagyi, hogy ezt annak a FIDESZ-nek kellene felvállalnia, amely folyamatosan a kórházbezárás hisztériájával riogatott.

Pedig nem lesz más megoldás, mert így van ugyan két kórház, amelyből egy sem működik, és így az egész térségben veszélyezteti a szülő nők és az újszülöttek ellátását, úgy meg lesz legalább egy működőképes kórház a megyében, legalábbis szülészeti szempontból.

Comments are closed.