Országszerte jegyzik az ajkai kisgrafika gyűjtőket

Megosztom

Ajka sok más művészeti ág mellett az ex-libris területén is az elismertek és az élvonalbeliek között van. A Múltunk neves ex libris gyűjtői című kötetben 256 alkalommal említi Ajkát az itt működő Kisgrafika Barátok Köre tevékenysége, kiállításai kapcsán a szerző, Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchenyi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtár tudományos főmunkatársa.

Az október 4-én a Városi Múzeumban tartott könyvbemutatón elhangzott, hogy 3  néhai ajkai gyűjtőről  is megemlékeznek a kötetben. A két éve, 2017-ben elhunyt Kundermann Jenő  1985-ben lépett be a Kisgrafika Barátok Körébe, nagy szerepe volt az ajkai kör működésében. Rengeteget levelezett,  10 ezret meghaladó ex libris, kisgrafikai gyűjteménnyel es csaknem 130 saját névre szóló lappal rendelkezett, hozzávetőleg 40 művésztől, még Japánból, az USA-ból is. Számos ex librisén megjelenik kedvelt költője, Petőfi Sándor alakja. Máriássy Mihályné Darányi Márta 1980-ban, alapító tagként lépett be a Kisgrafika Barátok Köre Ajkán megalakuló csoportjába. A legtöbb ex librist az ajkai Bagarus Zoltán készítette a nevére a fogászatra utaló ábrával, illetve gyakori állat-, elsősorban kutyaábrázolással.Vértes Miklós  1980-tól volt a kör tagja.

Tizenhét ex librist készíttetett a nevére, ezek közül kiemelkednek Bagarus Zoltán alkotásai, az eszperantó 100 éves évfordulójára, illetve egy Diogenész-ábrázolás.A könyvbemutatót követően Padné Szabó Mária középiskolai tanár nyitotta meg az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre Grafikus epigrammák című kiallítását. Padné Szabó Mária köszöntőjében elmondta, hogy az ötletet dr. Gombos László gyűjtőtől vették át, aki kezdetben ex libriseket gyűjtött,  20 ezer  darabot, majd  magyar bélyegekkel bővítette gyűjteményét, és rendszerezte úgy, hogy a lap bal oldalára a bélyeg és az alkalmi bélyegző nyomata, a másik oldalra pedig egy témához illő ex libris vagy más grafika, és versidézet vagy gondolat került. Úgy, mint az epigrammák, ezek a lapok is kis helyen, röviden, rengeteg információt és művészi tartalmat hordoznak.

Az ajkai gyűjtők követték példáját Krajcsi Tiborné  minőségében és mennyiségében is jelentős ex libris gyűjteményéből azoknak az alkotóknak, grafikusoknak a munkáiból válogatott, akik bélyeget is terveztek. Radó András bélyeggyűjtő  1-1 témánál teljes bélyegsorokat mutat be. Ifj. Krajcsi Tibor pedig informatikai tudását, érdeklődését és a grafikák iránti hódolatát mutatja meg jól szerkesztett halmozott kisgrafikai lapjain. Jól megfér egymás mellett az ex libris és a bélyeg, hiszen szinte édestestvérek. Mindkettő a sokszorosított kisgrafika sajátos ága, kis felületen pontos, hatásos, összegző, érthető, értelmezhető rajz és szöveg. A bemutatott alkotásokat 5 művész, Drahos István, Kass János, Kékesi László, Vagyóczky Károly és Vertel József  grafikáiból válogatták.A kiállított anyagban sok Ajkához kötődő alkotás is helyet kapott. Vertel József két bányásznapi bélyegsorozata 1952, illetve 1956-ból való. Az Ajka Kristály üveggyár 1978-ban volt 100 éves, erre az alkalomra is készült bélyeg.

A sportkedvelők foci, jégkorong, lövészet, dobósport, sakk és motor témájú grafikákat is láthatnak, hiszen ezek talán a legnépszerűbb sportágak a városban. Egész tablók foglalkoznak a cirkusz, a mese, a lovagkor, az írásbeliség története, a felfedezők, a dráma, illetve a festők témakörrel, mutatják be a Nobel-békedíjas Albert Schweitzer munkásságát, valamint visszatérő motivum a Lánchíd. A kiállítás november 5-ig látogatható.


Megosztom

Hozzászolások