Vádemelés kényszermunka bűntette miatt Kerekegyházán

A Kecskeméti Járási Ügyészség kényszermunka bűntette miatt vádat emelt egy ötvenhárom éves kerekegyházi férfivel szemben, aki fenyegető, bántalmazó fellépésével szociálisan rászorult ismerősét hónapokon keresztül félelemben tartotta és munkára kényszerítette.

A vád szerint az ötvenhárom éves vádlott és az alkalmi munkából élő, iskolázatlan, szintén kerekegyházi sértett régóta ismerte egymást. A tanyán élő vádlott 2017. április elején jól fizető, tartós vályogverési munka ürügyével magához költöztette a sértettet, majd lakhelyéül egy bedeszkázott ablakú, áram nélküli, sötét szobát jelölt ki, amely csak a vádlott által lakott helyiségből volt megközelíthető. Éjszakára a helyiség ajtaját a vádlott úgy rögzítette, hogy azt belülről nem lehetett kinyitni. A vádlott a sértett telefonját is elvette és csak az engedélyével, az ő jelenlétében telefonálhatott. A vádlott a sértettet a „csicskájának” nevezte, egyedül nem engedte sehova.

Az ígért vályogverési munka nem valósult meg, helyette a sértettet erőszakkal és fenyegetéssel a saját lábának, karjának masszírozására, házi munkák elvégzésére, így mosásra, takarításra, mosogatásra, továbbá a tanyán és a vádlott családtagjainál fűnyírásra, favágásra, kőműves munkákra kényszerítette. Félelemkeltés céljából a vádlott a tanyaépületben és a személygépkocsijában több helyen szúró-vágóeszközöket, számszeríjat, fémkardot, bozótvágó kést, fa botot és csúzlit tartott. Hangoztatta, hogy a nyíllal keresztüllövi, a karddal pedig levágja a sértett fejét. Megfenyegette, hogy ha szökni próbál, használni fogja a fegyvereket, ami komoly félelmet keltett a sértettben. Emellett a vádlott napi szinten bántalmazta a sértettet: megpofozta vagy azzal ütötte, ami éppen a kezében volt. Ásónyél darabbal a lába szárát ütötte, de előfordult, hogy a sértettnek ki kellett nyújtania a kezét és a tenyerét ütötte a vádlott.

Ezen több, mint négy hónap alatt a vádlott nem dolgozott, mindvégig a sértett közelében volt és felügyelte őt. A sértett a vádlottól ételt és cigarettát kapott, fizetséget nem. 2017. augusztus 13-án a vádlott már reggel bántalmazta a sértettet és napközben is agresszív volt vele. A sértett kora délután, kihasználva a vádlott lankadó figyelmét, elszökött a tanyáról és segítséget kért.

A vádlott a hónapokig tartó fenyegető, bántalmazó fellépésével a sértettnek jelentős testi és lelki gyötrelmet okozott.

A büntetett előéletű vádlottat az ügyészség a kényszermunka súlyosabban minősülő bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a lefoglalt bozótvágót, fémkardot, bicskákat a bíróság kobozza el. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászolások