Katasztrófavédelmi megyei összesítő

Áldozatot szedett a tűz Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében is: Gyulaházán tegnap reggel, Dunakeszin pedig délben csaptak fel a lángok, a beavatkozó tűzoltók mindkét helyszínen egy-egy áldozatot találtak. Sok volt a baleset, a kisebb-nagyobb karambolok során, és az árokba csúszott autókban többen megsérültek, Veszprém megyében pedig egy ember meghalt, amikor árokba hajtott kocsijával a Nyárád és Nemesszalók közötti úton.

Hirdetés

Kérem, ha úgy érzi, hogy már nehezebben ürül a mosogató tálca, vagy a kád, ne várjon a dugulásig! Hívjon!

 

Tegnap összesen 183 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 23 tűzesetet és a 110 műszaki mentést összesen 217 hivatásos, 27 önkormányzati és 1 létesítményi tűzoltóegység, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 49 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.

 

Kigyulladt egy vályogház egyik helyisége és tetőszerkezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán csütörtök reggel. A Petőfi Sándor utcai helyszínre a kisvárdai hivatásos tűzoltók mellett az áramszolgáltató és a társhatóságok szakemberei is vonultak. A lángokat tíz tűzoltó két vízsugárral oltotta el. A lakástűzben egy ember életét vesztette. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét tartott.

 

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház szobájában tegnap délben Dunakeszin, a Mihály utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz kis területen égett, a lakás füsttel telítődött. A lángokat a fóti önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átszellőztették és átvizsgálták a lakóházat. A helyiségben egy holttestet találtak. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit.

 

Egy körülbelül ötven négyzetméteres családi ház gyulladt ki csütörtök délelőtt Kaposszerdahelyen. Tizenegy tűzoltó három tűzoltó gépjármű segítségével kezdte oltani a tüzet. A kaposvári hivatásos tűzoltók végül három vízsugárral fékezték meg a lángokat, miközben két gázpalackot is kivittek az épületből, amelyeket azután biztonságos körülmények között visszahűtöttek, majd leengedték a tartalmukat. Az egységek munkáját a Somogy megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A ház lakója még időben elhagyta az otthonát, így nem sérült meg, azóta pedig a rokonaihoz költözött. Az anyagi kár jelentős: a ház teljesen kiégett a tűzben, lakhatatlanná vált.

 

Egy ezerkétszáz négyzetméteres melléképület tetőszerkezete és a benne tárolt körbálák égtek csütörtökön este a Csongrád-Csanád megyei Üllésen. A főügyelet a ruzsai és a kisteleki katasztrófavédelmi őrs, valamint a szegedi tűzoltóság hivatásos egységeit riasztotta. A tűzoltók közös erővel, négy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével fojtották el a lángokat. A beavatkozásnak köszönhetően a környező épületekben nem esett kár. A tűzben nem sérült meg senki.

 

Oktatási intézmény pincéjében gyulladt ki egy fénycső, a tűz a mellette lévő szigetelésre is átterjedt Szentgotthárdon, az Arany János utcában csütörtökön délután. A lángokat a gondnok egy porral oltó készülékkel még a körmendi és a szentgotthárdi hivatásos tűzoltók megérkezése előtt megfékezte. Az iskolát kiürítették, kétszázhatvannégyen hagyták el az intézményt. A tűzoltók áramtalanították az épületet, majd átvizsgálták, de további tűzre utaló jelet nem találtak. A rajok ezt követően nagy teljesítményű ventilátorral átszellőztették az épületet. Az eset során nem sérült meg senki, a diákok és tanáraik visszatérhettek az iskolába.

 

Teljes terjedelmében égett egy faszerkezetű hétvégi ház tegnap éjszaka Salgótarjánban, a Levendula úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították az épületet, majd eloltották a tüzet. A tűzoltók két háztartási és egy kétkilós propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből. Az egyik nagyot és a kemping gázpalackot hőhatás érte, ezért azokat visszahűtötték. Személyi sérülés nem történt.

 

Berendezési tárgyak és hulladék kapott lángra Gyöngyösön, a Víg utcában tegnap kora este. A város hivatásos tűzoltói oltották el tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Kigyulladt mosógép miatt is riasztották tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltókat. A tűz egy nagyszekeresi családi ház fürdőszobájában keletkezett, átterjedt a helyiségben található szekrényre és ruhaneműkre. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

 

Lerakódott korom izzott egy családi ház kéményében csütörtök délután Nagyorosziban, a Vörösmarty úton. A lakók kiszedték a parázsló részeket a cserépkályhából. A rétsági hivatásos tűzoltók átvizsgálták, majd kitisztították a kéményt. Hasonló eset történt este Szurdokpüspökiben, a Szabadság úton, ott a lerakódott kátrány és korom izzott egy családi ház kéményében. A pásztói hivatásos tűzoltók eloltották a parázsló részeket. Egyik esetben sem sérült meg senki és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

 

Tűz keletkezett egy kisteherautó motorterében pénteken hajnalban Tökölön, a Fő utcában. A tűz átterjedt a kocsi fülkéjére is, a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már teljes egészében égett. A lángokat a tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.

 

Berettyóújfaluban, a Széchenyi utcában egy munkagép motortere égett csütörtök délben. Az ott dolgozók már a helyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt porral oltóval oltani kezdték a tüzet, a munkálatokat végül a tűzoltók fejezték be.

 

Árokba hajtott egy gépkocsi a 834-es úton, Nyárád és Nemesszalók között. A járműben csak a sofőr ült, akit a pápai hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadítottak ki, majd átadták a mentőknek. Az autó vezetője nem élte túl a balesetet.

 

Két buszbaleset is történt tegnap a fővárosban. Délelőtt helyi járatú busz és személyautó karambolozott a tizenharmadik kerületben, a Dózsa György út és a Vágány utca kereszteződésénél. A hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A mentők három embert szállítottak kórházba. Este szintén egy autóbusz és egy személykocsi ütközött össze Budapest tizennyolcadik kerületében, a Nefelejcs és a Tinódi utca kereszteződésében. A főváros hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember megsérült.

 

Egy autóbusz és egy személykocsi karambolozott csütörtökön este Miskolcon, a Vadas Jenő utcában. Az ütközés következtében az autó utasai mindannyian megsérültek és a járműbe szorultak. A négy bajbajutottat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói két feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. A műszaki mentést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A buszon összesen öten tartózkodtak, közülük senki sem sérült meg.

 

Egy kisteherautó és egy tréler ütközött össze az 53-as főúton, Dunatetétlen térségében tegnap délután. A balesetben hárman megsérültek. A kiskőrösi és a solti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

 

Két autó ütközött össze tegnap délután Gyulaháza és Nyírkarász között. A kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A két kocsiban összesen heten utaztak, az egyikbe egy ember beszorult, őt feszítővágó segítségével mentették ki a tűzoltók, majd átadták a mentőknek. Összesen hárman kerültek kórházba.

 

Összeütközött egy furgon és egy kisteherautó Vaskúton, a Kossuth Lajos utcában csütörtök délután. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették a forgalmi akadályt, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben három ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

 

Összeütközött két személykocsi pénteken reggel a Szászberek és Jászladány közötti úton. Mindkét autóból kiszakadt az akkumulátor. Mire a jászberényi hivatásos és a jászkiséri önkormányzati tűzoltók, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai a balesethez értek, a helyszínen tartózkodók az egyik sofőrt kisegítették a járműből. A másik autóvezetőt az egységek feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. A mentők mindkét embert súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

 

Személygépkocsival ütközött és felborult egy autó tegnap reggel Székesfehérváron. A Kadocsa és a Géza utca kereszteződésénél történt balesetben az oldalára fordult jármű még egy harmadik személykocsinak is nekicsúszott. Mindhárom autóból ki tudtak szállni. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói kerekeire állították az oldalára borult kocsit, és áramtalanították a járműveket. A mentők két gyereket könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

 

Két személykocsi karambolozott csütörtökön este Mendén, a Fő út és a Somogyi Béla utca kereszteződésében. Az egyik autó az oldalára borult, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. A monori hivatásos tűzoltók rögzítették a felborult kocsit, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. Mindkét autóban csak a sofőrök ültek, mindketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

 

Árokba hajtott és felborult egy személykocsi csütörtökön délelőtt Kálló közelében. A gépkocsiban egy felnőtt és egy gyermek utazott, a mentők mindkettőjüket könnyű sérülésekkel kórházba szállították. Az aszódi hivatásos tűzoltók autómentő segítségével kiemelték a gépkocsit az árokból, kerekeire állították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet.

 

Lesodródott az útról, árokba csapódott, majd a vadhálónak ütközött egy személygépkocsi péntekre virradóra a 4-es főút 87-es kilométerénél, Abony közelében. A járműben egyedül a sofőr utazott, aki súlyos sérüléseket szenvedett, így nem tudta elhagyni az autót. A ceglédi hivatásos tűzoltók kézi erővel kiemelték a roncsból a sofőrt, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet.

 

Csütörtökön délután Mánfa külterületén összeütközött egy teherautó és egy személykocsi. A járművek teljesen elzárták a forgalmat. Az autó jobb oldala teljesen összetört, a vezető felöli oldalnak nem esett baja, de a sofőr az ütközés következtében olyan sérülést szenvedett, hogy saját erejéből nem tudott kiszállni. A komlói és pécsi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet, valamint segítséget nyújtottak a sérült sofőr kiemelésében.

 

Két autó rohant egymásba csütörtök este a 85-ös főúton, Csorna közelében. A csornai hivatásos tűzoltók mindkét járművet áramtalanították. A műszaki mentés és helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

 

Kisteherautó és személykocsi ütközött össze tegnap a 82-es főút 18-as kilométerénél, Zirc térségében, az olaszfalui elágazás közelében. A zirci hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Mindkét járműben csak a sofőr ült, a mentők egyiküket kórházba szállították. A baleset helyszínén félpályán haladt a forgalom.

 

Összeütközött két autó csütörtök délelőtt Újpesten, az Ipari park utcában. A főváros hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetnek egy sérültje volt.

 

Elhagyta az úttestet, majd az árokba csapódva állt meg egy autó Celldömölkön, a Sági utcában csütörtökön este. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A celldömölki önkormányzati tűzoltók áramtalanították, majd csörlő segítségével kivontatták az árokból a kocsit.

 

Ráfutásos balesetet szenvedett négy autó csütörtök délután az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Hegyeshalom térségében. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók két kocsit áramtalanítottak. A balesetben senki nem sérült meg.

 

Három autó karambolozott csütörtökön délután Szegeden, a Dorozsmai úton. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Nem sérült meg senki.

 

Kamion és személykocsi hajtott egymásba csütörtök délelőtt az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalán, Ács térségében. A balesethez a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai, valamint Ács és Nagyigmánd önkormányzati tűzoltói vonultak. A tűzoltók áramtalanították az autót és megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt, a kamion nem szállított árut.

 

Személygépkocsik ütköztek össze tegnap este az M7-es autópálya 25-ös kilométerénél, Tárnok közelében. A balesetben senki nem sérült meg, viszont az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. Az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

 

Két személykocsi ütközött össze tegnap délelőtt Ráckeve és Kiskunlacháza között. Az autók akadályozták a forgalmat. A ráckevei önkormányzati tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

 

Szalagkorlátra hajtott egy gépkocsi a 8-as főút 24-es kilométerénél, Várpalota térségében. A járműben csak a vezetője utazott. A pétfürdői hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően motoros gyorsdarabolóval levágták a szalagkorlát egy részét, majd drótkötél segítségével levontatták róla az autót. A forgalom a külső sávban haladt a balesettel érintett útszakaszon.

 

Árokba hajtott, villanyoszlopnak ütközött, majd felborult egy autó Bácsalmás és Mélykút között tegnap délután. A bácsalmási önkormányzati tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd átadták a helyszínt az áramszolgáltató szakembereinek.

 

Megsüllyedt az útpadkán egy teherautó tegnap délelőtt Jászkisér térségében. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók drótkötél segítségével szabadították ki a bajba jutott járművet. A munkálatok ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben. Személyi sérülés az eset során nem történt.

 

Gázvezetékbe vágott egy munkagép csütörtökön délelőtt Szobon, az Ipolysági utcában. A megrongált vezetékből szivárgott a gáz, ezért annak környezetét a tűzoltók lezárták. A vámosmikolai önkormányzati, a nagymarosi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók feltárták és összeszorították a sérült csövet, ezzel ideiglenesen megszüntették a gázkiáramlást, majd biztosították a helyszínt a gázművek munkatársainak kiérkezéséig. A szolgáltató szakemberei elzárták a gázt és a sérült részt kijavították.

 

A Sajó folyó áradása miatt öt, ártéri területen lévő ingatlant öntött el a víz tegnap este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren, az Iskolaszög utcában. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók az épületekből három lakót menekítettek ki és helyeztek biztonságba. A bajbajutottak közül senki sem sérült meg, elszállásolásukban a rokonaik segítettek.

 

Elektromos vezetékre és úttestre dőlt egy nyolc méter magas fa tegnap reggel Mátraszentimre-Bagolyirtáson, a Gyöngyösi úton. Mátrakeresztesen, a Kékesi úton dőlt az útra egy tízméteres fa. A pásztói hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a fákat.

 

Bátorligeten villanyvezetékre dőlt egy nagy méretű fűzfa. Az áramszolgáltató szakembere áramtalanította az érintett vezetékszakaszt, majd a nyírbátori hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be. A 36-os főútra Nagycserkesz közelében borult egy nagy méretű fa. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt.

 

Megdőlt és a forgalmat veszélyeztette tegnap délután egy húszméteres nyárfa Kemenesszentmárton közelében. A celldömölki önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fát, majd eltávolították az útról.

 

Árokba zuhant és a hátára esett egy ló csütörtökön délelőtt Szentendrén, az Annavölgyi út közelében. Az állat nem tudott segítség nélkül kijutni az árokból, a kimentéséhez kérték a katasztrófavédelem segítségét. A szentendrei hivatásos tűzoltók állatorvos jelenlétében, erőgép használatával emelték ki a bajba jutott négylábút az árokból, és átadták tulajdonosának a sértetlen állatot.

 

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön százkilencven ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek százharminchat szabálytalanságot találtak és tizenhat intézkedést tettek.

 

A polgári védelmi tevékenység során tegnap hetvenhárom ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

 

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön három üzemazonosítást végeztek, mindent rendben találtak. Két esetben vizsgálták a biztonsági dokumentációt, szabálytalanságra nem bukkantak. Kilenc veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, öt szabálytalanságra derült fény. Két esetben supervisori ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak.

 

Tegnap közúton százkilencvenhat járművet ellenőriztek, hetven tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá. A szakemberek öt szabálytalanságot találtak, tizenegy helyszíni intézkedést tettek. Nyolc ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, két szabálytalanságra derült fény. Tegnap ötszáznégy vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, kétszázhetven tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá. A vizsgálatok három problémát tártak fel és két helyszíni intézkedésre volt szükség. Három RID-telephelyi ellenőrzést is tartottak, nem találtak szabálytalanságot. A katasztrófavédelem csütörtökön kilenc vízi járművet ellenőrzött, kettő az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, minden rendben volt. Két ADN-telephelyi ellenőrzés is volt tegnap, szabálytalanságot nem találtak.

Érdekel minket az ön véleménye

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .