Mi a teendő jogosulatlan úthasználat esetén?

Nyáron sokan indulnak útnak belföldön vagy külföldi úticéllal, gyakorta az év többi részében kevésbé járt útvonalakon is.


Az https://e-autopalyamatrica.hu/ portál összegyűjtötte a tipikus felhasználói tévesztéseket, hogy az autósok ezáltal minél könnyebben elkerülhessék őket, illetve azt, hogy pontosan mi a teendő, ha már megtörtént a baj és kiszabták a büntetést.

    A megszokott napi rutin elhagyásával nő a hibázás lehetősége, így a matricavásárlás során is becsúszhat néhány olyan hiba, amelyek később bírsághoz vagy egyébként elkerülhető ügyintézéshez vezetnek. Ennek ellenére bizonyos esetekben akár ügyintézési díj fizetése nélkül is van lehetőség a hiba korrigálására!

Az egyszerűbb esetekhez tartozik a téves díjkategória, felségjel vagy rendszám módosítása, ilyenkor egy csekély összegű illeték megfizetésével letudhatjuk a procedúrát. Érdemes tehát vásárlás előtt jól megnézni, hogy megfelelően adtuk-e meg az adatokat, mert bár a bírságot igen, az ügyintézést ilyenkor sem ússzuk meg. Amennyiben mégis megbüntettek és a fenti módokon nem orvosolhatjuk a problémát, éves országos matrica vásárlásával töröltethetjük a büntetést vagy többszörös jogosulatlan úthasználat esetén élhetünk a pótdíjmaximalizás intézményével.

A részletes összefoglaló a https://e-autopalyamatrica.hu/hirek/mi-a-teendo-buntetes-eseten címen olvasható.

Hozzászolások