Jogerős ítélet az altatóorvos ügyében

Megosztom

Arold Péter

Az eset még 2019 2016. május 18-án történt, amikor a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház altatóorvosa az altatás előkészítése közben hibát vétett és a légcső helyett a nyelőcsőbe vezette be a csövet.

A Nyíregyházi Törvényszék 2020. február 21-én dr. M. A. vádlott bűnösségét érintően az elsőfokú bíróság ítéletet helybenhagyta.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. május 27-én az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta az aneszteziológiai orvosi foglalkozástól. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védője jelentettek be fellebbezést, elsődlegesen az elsőfokú eljárás megismétlése, másodlagosan a vádlott felmentése iránt. A törvényszék ennek keretében bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban dolgozik altatóorvosként. 2016. május 18-án délelőtt kezdték meg a sértett műtétjét, az altatását a vádlott és az asszisztense végezte. A beavatkozás során az orvos gondatlanságból az altatáshoz használt un. orotrachealis tubust (amit a szájon, majd a garaton és a gégén keresztül egészen a légcsőig vezetnek le) nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, emiatt a sértett oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott. A beteget sikerült újra éleszteni, azonban kómába esett, majd 2017. március 11-én a kórházban meghalt. A sértett halála egyértelműen az oxigénhiányos állapot következménye volt.

Még több megyei hírért látogasson el Facebook oldalunkra is

 

A másodfokú bíróság  úgy ítélte meg, az elsőfokú bíróság körültekintően járt el, a bizonyítékokat helyesen értékelte, olyan eljárási hibát nem vétett, ami szükségessé tette volna az elsőfokú eljárás megismétlését, további bizonyítás felvételét.  A törvényszék a vádlott felmentésének sem látta indokát.

Miután az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként – az aneszteziológia területét kivéve – tovább dolgozhat.

Az ítélet jogerős.

Nyíregyháza, 2020. február 21.


Megosztom

Hozzászolások