Egymilliárd forintból folytatódhat az immunrendszer betegségeinek kutatása Pécsen

Mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az immun-és endokrin-rendszer betegségeivel összefüggő kutatásainak folytatására – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán közleményben az MTI-t.

    A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programnak köszönhetően további négy évre biztosított az az évek óta zajló projekt, amelyben biomarkerek azonosítását végzik a hormonális és az immunrendszer nyomon követésére, illetve biotechnológiai módszerekkel fejlesztenek diagnosztikai eljárásokat – írták.
    Az egyetem Berki Tímeát, a PTE professzorát, a projekt vezetőjét idézve hangsúlyozta: az immun- és endokrin-rendszer betegségei a harmadik leggyakoribb betegségcsoport a fejlett országokban.
    Főleg fiatal korban jelentkeznek, elhúzódó lefolyásuk miatt jelentős terhet rónak a társadalomra és az egészségügyre, megelőzésük, korai felismerésük, továbbá a kezelésük a betegek életminőségének, munkaképességének megtartását eredményezi – mutatott rá.
    Kiemelte, hogy az immun- és az endokrin-rendszer szabályozási zavara változatos kórképeket eredményez, ezek korai felismeréséhez keresik azon jelzőmolekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak.
    A betegségek hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatásokban dolgozók szoros együttműködésére van szükség, amelyet a PTE Klinikai Központ, valamint az Egészségtudományi Kar (ETK) Sport-egészségügyi és egészséggazdálkodási csoport kutatóiból álló multidiszciplináris hálózat képvisel – tette hozzá a professzor.
    A PTE közleménye kitért arra, hogy szakemberek az endokrin- és az immunrendszer normál és kóros állapotait jelző biomarkerek, a működéshez kapcsolható jelátviteli útvonalak és molekuláris eltérések mellett új célként vizsgálják a védőoltások immunrendszert befolyásoló hatását.
    Szintén cél az egészség megőrzésének, a fizikai aktivitás és a sport előnyös biológiai, társadalmi, gazdasági hatásainak vizsgálata, valamint a mozgásszervi és krónikus autoimmun és endokrin betegségekre gyakorolt hatásának vizsgálata – közölték.
    Hozzáfűzték: a kutatók emellett a betegségek társadalmi összefüggéseit is elemzik biostatisztikai módszerekkel.

39140Egymilliárd forintból folytatódhat az immunrendszer betegségeinek kutatása Pécsen