Közvilágítás

Peter Arold

Sokakban – köztük bennem is – felmerült az a kérdés, hogy éjszaka minek a közvilágítás? Spóroljanak vele, hiszen ki mászkál éjszaka az utcákon, egy kisvárosban, mondjuk Komlón?

A kérdés félig jogos, de már nem abban a korban élünk, amikor az ember két dolgot tett éjszaka. Aludt, vagy éjszakai műszakban dolgozott. Ma egy ilyen lépéssel együtt járna a részleges kijárási tilalom bevezetése is, hiszen a közbiztonság alap feltétele a láthatóság.

A sötétbe borult városokban a logika szerint megemelkedhetne a bűnözés, nagyobb rendőri erők válnának szükségessé a biztonság megtartásának érdekében.

Komló polgármestere terítékre vette a témát

Spórolnának többek között a közvilágításon is, de erről még nem született döntés, mert nem egyértelmű a jogszabályi háttere, és a technikai feltételek terén is vannak hiányosságok  – írja a Bama.hu híre alapján a hvg.hu.

Mi lenne a megoldás? Telepítsenek minden oszlopra mozgásérzékelőket. Persze ez csak egy kósza ötlet lenne, én inkább a háztartások energia felhasználásának csökkentését helyezném előtérbe mindenféle egyéb kedvezményekkel, mint például többek között az energia takarékos izzók árának csökkentésével, az éjszaka nem használt elektromos berendezések kikapcsolásával, áramtalanításával. De mondjuk a szigetelés területén is lehetne nyomást gyakorolni az árakra.

42710Közvilágítás