Az ügyészség visszautasítja Hadházy Ákosnak a pécsi korrupciós üggyel kapcsolatos megalapozatlan állítását – a Legfőbb Ügyészség sajtóközleménye

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő állításával ellentétben, az ügyészség azért nem kötött egyezséget az ügy egyik időközben elhunyt terheltjével, mivel az érintett személy a bűnösségét végig tagadta. Ezen kívül a terhelt állításait az eljárás további adatai sem támasztották alá.

A pécsi buszvásárlási ügy kapcsán indult rendőrségi nyomozásban az ügy egyik terheltje 2020 márciusában egyezségkötésre vonatkozó kezdeményezést tett a Baranya Megyei Főügyészségnek, amelyben bizonyítékok szolgáltatását ígérte, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A terhelt vallomásában konkrét bizonyítékot, ellenőrizhető adatot nem tárt fel.

A Büntetőeljárási törvény szerint az ügyészség a terhelttel a vádemelés előtt egyezséget köthet a terhelt által elkövetett bűncselekmény kapcsán a bűnösségének beismeréséről és ennek következményeiről.

Tekintettel a következetes terhelti tagadásra, az egyezség megkötésére nem volt törvényes lehetőség.

Az időközben elhunyt terhelt vallomásának más személyre tett részét a nyomozás során beszerzett okirati vagy egyéb bizonyítékok nem támasztották alá, a személyi bizonyítékok pedig kifejezetten cáfolták.

Erre tekintettel minden alapot nélkülöz Hadházy Ákos közösségi médiás profilján megjelent azon állítás, hogy az ügyészség azért utasította el az egyezségkötési kérelmet, mert nem volt kíváncsi a bizonyítékokra.

Hozzászolások