Zavarba ejtő intézkedések Dorogon

Az egykor a szénbányászatáról is ismert Komáom-Esztergom megyei település önkormányzata komoly takarékossági szabályokat hozott az önkormányzat által üzemeltetett intézményekben.

Az óvodák, a bölcsőde, a Dr. Mosonyi-gondozási központot – és az állami fenntartású intézményeket – kivéve nem lesz távhőellátás a közintézményekben

Rendkívüli testületi ülést tartott Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete október 10-én. Az ülés témája a 2022. évi 159. számú Magyar Közlönyben megjelent 20/2022. (IX.30.) TIM rendelet után kialakult intézményi energia ellátási krízis helyzet kezelése volt. A Közlönyben megjelent táblázat értelmében a távhőszolgáltatás ára október 1-től mintegy tizenhatszorosára emelkedett Dorog Város tekintetében.

A testület a 159. számú Magyar Közlönyben megismerte a dorogi távhő szolgáltatási ellátásra vonatkozó pénzügyi számítás alapjait. Ezt követően kérték a Promtávhő Kft.-ét, hogy az általuk készített számítások eredményéről tájékoztatást nyújtani szíveskedjenek. Ebből látható, hogy a távhő költség növekedésének önkormányzati költségvetési fedezetével nem rendelkezik a város, ezért kényszer intézkedések bevezetése vált elkerülhetetlenné, mely az alábbiakat foglalja magában:

 • Dorog Buzánszky Jenő Stadion,
 • Dorogi Birkózócsarnok
 • Dorogi József Attila Művelődési Ház,
 • Dorogi Sportcsarnok,
 • Gáthy Zoltán Városi Könyvtár,
 • Intézmények Háza,
 • Nipl Stefánia Városi Uszoda,
 • Polgármesteri Hivatal,
 • Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

intézmények fűtése és melegvíz ellátása felfüggesztésre kerül 2022. október 11-től a további intézkedésig.

A képviselők elfogadták az energia ár emeléséből fakadó önkormányzati pénzügyi válságkezelés programját.

Az önkormányzathoz 2022. október 5-én érkezett Balla György miniszteri biztos levele, melyben az energia ár emeléséből fakadó önkormányzati pénzügyi válságkezelés dorogi programjának bemutatását kéri.

Helyzetelemzés:

Dorog Város Önkormányzata költségvetése az elmúlt évtizedek során biztosította a város pénzügyi egyensúlyát és a fejlesztések egyenletes folyamatát.  

 1. szeptember 30-án megjelent a Magyar Közlönyben a 20/2022. (IX. 30.) TIM rendelet melyre hivatkozással a Promtávhő bemutatta az ez évre és ebből fakadóan a jövő évre is számolható hő díj emelkedés várható adatait.

Ezen adatok igazolják, hogy a hő díj emelkedések fedezete Dorog Város költségvetésében nem áll rendelkezésre.

A szolgáltatóval kezdeményezett azonnali megbeszélések során nyilvánvalóvá vált az a tény is, hogy a miniszteri rendeletben foglalt legmagasabb hatósági árként megjelölt összeget október 1-től kívánják érvényesíteni.

A probléma kezelésére tervezett intézkedések:

 1. Adóságképződés megelőzése: távhőszolgáltatás igénybevételének szűkítése, fűtés és használati melegvíz felfüggesztése az alábbi intézményekben:
 • Dorog Buzánszky Jenő Stadion,
 • Dorogi Birkózócsarnok
 • Dorogi József Attila Művelődési Ház,
 • Dorogi Sportcsarnok,
 • Gáthy Zoltán Városi Könyvtár,
 • Nipl Stefánia Városi Uszoda,
 • Polgármesteri Hivatal,
 • Reimann Bányászattörténeti Miniverzum.
 1. a távhőfelhasználás módosítása:
 • a szolgáltatási szerződések módosítása (az alapdíj – és hő díj csökkentésére irányuló tárgyalás)
 • a távhőszolgáltatás ellátási körének szűkítése. Tekintettel arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzügyi információk szerint a távhőszolgáltatás ára 16,5 szeresére, a gázfűtés 4 szeresen növekedett, meg kell vizsgálnunk a fűtési rendszerek átalakításának lehetőségeit.
 1. Egyéb kiadások felülvizsgálata
 • közterület fenntartás költségeinek csökkentése, megtakarítás lehetősége: 110 millió Ft
 • a közoktatás, kultúra, sport, polgári önszerveződések támogatásának csökkentése, a megtakarítás lehetősége: 40 millió Ft
 • külkapcsolati programok fenntartásának megszűntetése, megtakarítás lehetősége: 10 millió Ft
 • beruházások, önkormányzati pályázati önrészeinek csökkentése, megtakarítás lehetősége: 110 millió Ft
 1. Önkormányzati költségvetési bevételi lehetőségek növelése:
 • az iparűzési adó emelésére nincs lehetőség, mivel jelenleg is a maximális értéken van meghatározva
 • a gazdasági célú építmények adójának emelését a gazdasági recesszió ütemének fokozása kockázatának figyelembevételével nem terjesztjük elő
 • lakossági terhek növelése (lakbér, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete, közterület használati díj) a gáz ár emelése következtében kialakult pénzügyi krízis kezelésében pénzügyileg elenyésző hatású beavatkozásként a társadalmi feszültségek növelése elkerülésének érdekében nem kerül előterjesztésre
 • vagyonértékesítés: önkormányzatunk nem rendelkezik olyan vagyonelemekkel, melyek értékesítése a krízis kezelésére számottevőben alkalmasak lennének. A meglévő vagyon elemek a jobb jövő reményében, valószínűleg nagyobb hatékonysággal is érvényesülő értékként megőrzendőek.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete „Az energia ár emeléséből fakadó önkormányzati pénzügyi válságkezelés programja Dorogon” vonatkozó előterjesztést megtárgyalta, és az előterjesztésben bemutatott valamennyi intézkedést jóváhagyja, azok azonnali végrehajtását elrendeli.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő – testülete felkéri a polgármestert, hogy az előterjesztésben foglalt intézkedéseket foglalja egységes dokumentumba, és azokat haladéktalanul küldje meg minden érintett részére.

Vidéki közélet Hangosabban, hogy más is hallja!

 • Somogy megye a kaposvári Vajda Mercédeszért szurkolhat a Miss Hungary döntőjében!
  by videkikozelet on 2022.11.30. at 19:22

  Péter Arold Somogyországból, Somogy-megyéből Vajda Mercédesz a hetes rajtszámmal indulhat a Nemzeti Szépségverseny, a La Burrata Mozzarella Miss Hungary 2022-es döntőjében, mely december 11-én Budapesten az Aquaworld Hotel Amazonas dísztermében kerül megrendezésre. Csupán 150 néző jelenlétében zajlik a királynő koronázása, viszont az Oxygen Music győri stábja tv felvételt készít az eseményről. A színes programok, Dinasma Design bemutató és Freelusion Show A Somogy megye a kaposvári Vajda Mercédeszért szurkolhat a Miss Hungary döntőjében! bejegyzés először Vidéki közélet-én jelent meg.

 • Legyen hatósági áras a PB-gáz
  by videkikozelet on 2022.11.27. at 18:40

  A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be a PB-gázpalackok hatósági áras szabályozásáról – közölte Berki Sándor, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.     Az ellenzéki politikus azt mondta: a jogszabályok szerint jelenleg a 11,5 kilogrammos gázpalack nem kerülhet többe a 2012. december 1-jén alkalmazott ár 90 százalékánál.    Berki Sándor szerint azonban jelenleg a piacon nem lehet kapni ezt a terméket, csak a drágább, A Legyen hatósági áras a PB-gáz bejegyzés először Vidéki közélet-én jelent meg.

 • Békés megye Mike Cintiának szurkolhat közel két hét múlva
  by videkikozelet on 2022.11.27. at 09:12

  Szponzorált tartalom Péter Arold Békés megyéből Mike Cintia a kettes rajtszámmal indul a Nemzeti Szépségverseny, a La Burrata Mozzarella Miss Hungary 2022-es döntőjében, mely december 11-én Budapesten az Aquaworld Hotel Amazonas dísztermében kerül megrendezésre. Csupán 150 néző jelenlétében zajlik a királynő koronázása, viszont az Oxygen Music győri stábja tv felvételt készít az eseményről. A színes programok, Freelusion show, Dinasma Design A Békés megye Mike Cintiának szurkolhat közel két hét múlva bejegyzés először Vidéki közélet-én jelent meg.

 • Ülésezett a Fejér Megyei Közgyűlés
  by videkikozelet on 2022.11.26. at 18:36

  Névváltozattással kapcsolatos technikai döntésekről és gazdasági beszámolóról is határozott a Fejér Megyei Közgyűlés november 17-i ülésén. A testület emellett alapítványi támogatásról, és települési többletforrás biztosításáról is döntött.  A január 1-től hatályba lépő névváltoztatással kapcsolatos jogszabályi kötelezettségének eleget téve technikai jellegű döntéseket hozott a testület az önkormányzat alapító okiratát, Szervezeti és Működési Szabályzatát, belső rendeleteit, valamint a kitüntető címeket és díjakat A Ülésezett a Fejér Megyei Közgyűlés bejegyzés először Vidéki közélet-én jelent meg.

 • Festetics-kastély Dég
  by videkikozelet on 2022.11.26. at 17:53

  Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett, mostanra teljes egészében – parkjával együtt – kívül és belül megújult Festetics-kastély a Fejér megyei Dégen – tájékoztatta a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. szerdán az MTI-t.     A közlemény szerint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és uniós forrásokból összesen 3,361 milliárd forintot fordítottak a beruházásra.    Hazánk egyik legjelentősebb klasszicista kastélyának turisztikai A Festetics-kastély Dég bejegyzés először Vidéki közélet-én jelent meg.

Érdekel minket az ön véleménye

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments