Fejér megye, Székesfehérvár

Az európai kultúra igazi alapja Isten keresése.

Szeretnéd megosztani?

A Püspöki Palotában mutatták be azt a négy ősnyomtatványt, amelyeknek az 1980-as évek elején, egy kisebb renoválás után a püspöki könyvtárból nyomuk veszett.

2019 tavaszán egy bécsi antikvárius jóindulatából először egy, majd kettő, végül mind a négy elveszett kötet – majd 40 év után, – ingyen visszatérhetett Fehérvárra. A könyvritkaságok visszatérésének történetét Mózessy Gergely, püspöki gyűjteményigazgató ismertette kedden, Spányi Antal, püspök jelenlétében.
„Különleges és rendkívüli ez az alkalom. Nemcsak az előkerül kötetek értéke miatt, hanem előkerülésük körülményeinek okán is. Az egyházi könyvtárak, levéltárak és muzeális gyűjtemények a nemzeti és az egyetemes kultúra, a tudomány és a művelődés számára felbecsülhetetlen értéket jelentenek.

Az Egyház jelenléte a kultúrában voltaképpen az Egyház jelenléte a társadalomban. II. János Pál pápa gyakran beszélt a kultúra evangelizációjának szükségességéről. XVI. Benedek pápa egy franciaországi beszédében kiemelte: „a középkor szerzetesei kultúrát teremtettek és őriztek meg, mentettek át – pedig a céljuk nem volt más, mint Isten keresése.

Az európai kultúra igazi alapja Isten keresése.

Érdekel minket az ön véleménye

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..