Laptop alkatrész

Honnan tudható, hogy egy számítógép alkatrész eredeti-e?

Szponzorált tartalom

A laptopok esetében, főképp ha újonnan vásárolt eszközről van szó, akkor remélhetőleg nem merül fel a kérdés, hogy milyen laptop alkatrészt válasszunk. Az esetek többségében ugyanis ha alkatrész kell egy géphez az azt jelenti, hogy valami meghibásodott. Ilyenkor azonban nem árt észben tartani, honnan tudható, hogy egy számítógép alkatrész eredeti-e, illetve hogy megéri-e mindig eredeti alkatrészt keresnünk.

Gyári laptop alkatrészek

A laptopok esetében az első opció, ami felmerülhet természetesen a gyári alkatrészek beszerzése. Ezen a téren a leggyakrabban az akkumulátorok, laptop töltők, töltő adapterek merülhetnek fel, de adódhat probléma a videokártyával, kijelzővel, de akár bármi mással is.

A gyári tartozékok esetében azonban érdemes megjegyezni, hogy az alkatrészek nagyobbik részét, nem az adott laptop gyártó gyártja le. Egy videokártya ugyanis az esetek 100%-ban nem a laptop gyártótól érkezik, ahogy jellemzően a processzor sem.

Az akkumulátorok és a töltők esetében azonban látszólag más a helyzet, hiszen itt általában borsosabb áron ugyan, de láthatunk a kínálatban gyári verziókat.

Gyári alkatrészek előnyei

Amennyiben egy gyári alkatrészt vásárolunk, akkor az alkatrész a laptopunk paramétereinek és biztonság technikai jellemzőinek is garantáltan megfelel. Ha tehát gyári alkatrészt választanánk akkor az alábbiakat biztosan megkapjuk:

  • megfelelő minőség
  • teljes kompatibilitás
  • szabályoknak megfelelő biztonságtechnika
  • garancia

Gyári alkatrészek hátrányai

A gyári alkatrészek vásárlásakor érdemes felkészülnünk arra, hogy drágábban juthatunk hozzájuk, mint az utángyártott verziókhoz. Ennek oka, hogy az eladási árba beépül a laptop gyártók teljes szerviz és garanciális háttérre is. Emiatt tehát az egyik és legkomolyabb hátrány tehát ezen a téren a:

  • magasabb ár

Miért válasszunk gyári alkatrészt?

A gyári alkatrészek melletti egyik legmérvadóbb ok az, hogy egyes laptop gyártók a garanciális feltételekben előszeretettel kötik ki, hogy a garanciális időn belül csak eredeti alkatrész kerülhet beszerelésre.

Szerencsére az esetek túlnyomó részében egy gyári alkatrész életciklusa általánosságban túlnyúlik a garanciális időszakon, így erre nem szokás olyan nagy hangsúlyt fektetni.

Honnan tudjuk, hogy eredeti-e egy alkatrész?

A gyári alkatrészek esetében, mint például ha épp a Lenovo töltő adapter árakat szemezgetjük, akkor az első, amit keresnünk kell mindig a termékleírásban keresendő. A gyártónál ugyanis eredeti termék esetében természetesen a laptop gyártója kerül feltűntetésre.

Utángyártott laptop alkatrészek

Természetesen a piaci kínálatban ma már számos utángyártott alkatrész közül is választhatunk. Ezek természetesen, ha megbízható forrásból szerezzük be őket, szintén jó alternatívát jelenthetnek számunkra.

Utángyártott alkatrészek előnyei

Az utángyártott alkatrészek egyik legnagyobb vonzereje a kedvező árukban rejlik, hiszen olykor nagyságrendekkel olcsóbban hozzájuk juthatunk. A minőségi utángyártott alkatrészek esetében ráadásul ma már kompatibilitási problémák sem merülhetnek fel, ha körültekintően választunk.

Utángyártott alkatrészek hátrányai

Az utángyártott alkatrészek esetében az egyik nagy hátrány lehet, hogy amennyiben még él a garancia, akkro azt könnyen bukhatjuk, egy utángyártott alkatrész beszerelésekor. Emellett az is komoly hátrány lehet, hogyha nem megbízható forrásból szerezzük be, akkor a gyenge összeszerelései minőség, vagy biztonsági funkciók hiánya komolyabb problémát is okozhat.

Egy számítógép, vagy laptop alkatrész esetében tehát komoly kérdéskör, hogy gyári, vagy utángyártott alkatrészt válasszunk. Ezért ezen a téren nem árt vásárlás és szerviz előtt jobban utánajárni a kérdéskörnek.

Hozzászolások