Hány képviselője lesz az egyes tagállamoknak a brit kilépés után? 

Megosztom

Február elsejétől, Nagy Britannia kilépését követően a parlamenti helyek száma csökken, eloszlásuk pedig megváltozik.

A Parlamentben a brit kilépést megelőző (az uniós szerződésekben megengedett maximum) 751 képviselő helyett ezentúl 705 lesz. A 73 brit helyből 27-et szétosztanak a többi tagállam között, míg a maradék 46-ot esetleges további bővítések esetére tartják fenn.

Kik az új képviselők?

A 2020. február 1-jén hivatalba lépő képviselőket a 2019. májusi európai választásokon választották meg. Az egyes tagállamokban érvényes választási törvény előírásaitól függően több képviselő neveit már megerősítették a tagállamok, míg mások esetében a Parlament vár a tagállami megerősítésre. A mindekori aktuális képviselők listájának megtekintéséhez tekintse meg a Parlament weboldalát.

EP Brexit   
A Parlamentben lévő képviselőcsoportok létszámának változása a brexit után

Helyek eloszlása

A helyek újraelosztása során egyetlen ország sem veszít képviselői helyet, több országot viszont a lakosságszám növekedése miatt egytől öt képviselővel több képvisel ezentúl a Parlamentben.

Az új eloszlás a tagállami lakosságszám és a a legkisebb országoknak járó minimális képviselőszám figyelembevételével alakult ki.

Az elosztásban alkalmazott  „csökkenő arányosság” elve azt jelenti, hogy a kisebb tagállamokak egyfelől kevesebb képviselőjük van, mint a nagyobbaknak, ugyanakkor a nagyobb tagállamok egy-egy képviselője több embert képvisel, mint a kisebb tagállamokból érkező képviselők.

A következő lépések

A Parlament továbbra is részt vesz az Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolat alakításában. A brit kilépés eközben a Parlament bizottságainak és parlamentközi küldöttségeinek összetételére is hatással van, a változások részletei ebben a háttéranyagban tekinthetők meg.


Megosztom

Hozzászolások