Milyen energetikai besorolások léteznek?

Szükséged van egy energetikai tanúsítványra? Esetleg kézhez kaptál egyet, de nem vagy tisztában azzal, hogy mi és mit jelent az okiraton? Akkor cikkünkben most segítünk eldönteni, hogy melyik adat mire vonatkozik. Akkor is tarts velünk, ha kíváncsi vagy arra, milyen energetikai besorolások léteznek manapság.

Energetikai besorolások 2016-tól

2016-ban nagy változások léptek életbe az energetikai besorolásokkal kapcsolatban. Az új skálán a besorolások betűjelei meg lettek duplázva, néhányat át is neveztek, illetve a lista kapott két új AA++ és JJ kategóriát is.

JJ – Kiemelkedően rossz besorolási osztály

Ebben az esetben az épület energiavesztesége a követelményekhez képest 500%-kal, vagy akár annál is magasabb. Ezek általában hőszigetelés nélküliek, illetve legtöbb esetben fém, műanyag, fa fa nyílászárókkal ellátott, 3,5 méternél nagyobb belmagasságú épületek. Nagyjából az 1920-as évek előtt épült ingatlanok sorolhatóak ide.

II – Rossz energetikai besorolási osztály

Itt már egy fokkal jobb a helyzet, de ugyanúgy nincs hőszigetelés, ráadásul a belmagasság is meghaladja a 3 métert.

HH – Gyenge besorolási osztály

Az ingatlan energiavesztesége a követelményekhez képest 311-400% között van. Itt még mindig az 1920-as évek előtt épült ingatlanokról beszélhetünk.

További besorolási osztályok

A középső részlegen az alábbi besorolási osztályok találhatóak:

  • GG: Átlagost megközelítő energetikai besorolási osztály
  • FF: Átlagos energetikai besorolási osztály
  • EE: Átlagosnál jobb energetikai besorolási osztály
  • DD: Korszerűt megközelítő energetikai besorolási osztály
  • CC: Korszerű energetikai besorolási osztály
  • BB: Közel nulla energiaigényű energetikai besorolási osztály

A három legjobb besorolási osztály

A leginnovatívabb épületek elérhetik az AA, vagy pedig az AA+, illetve AA++-os besorolást is. A közel nulla, vagy pedig semmi energiaigényű ingatlanok esetében a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása megoldott, illetve a fűtési és hűtési rendszer helyiségenként szabályozható.

Az AA++-nál már hűszivattyú, napelem, de még napkollektor is található. Ezek azok, ahol minden megújuló energiaforrásból történik. Elmondható az is, hogy egyelőre ide tartozik a legkevesebb épület, hiszen kevés ember mondhatja el magáról, hogy egy teljes mértékben fenntartható otthonban él Magyarországon.

Energetikai tanúsítvány kiállítása Szekszárdon és környékén

Amennyiben ilyen okiratra lenne szükséged, az energetikai tanúsítvány kiállítása Szekszárdon és környékén is megtörténhet. A tolnai megyeszékhely és annak környéke telis tele van modern és klasszikus épületekkel egyaránt. Ha ezeket adnád el, esetleg vásárolnád meg, akkor pedig minden esetben szükséged lesz erre a dokumentációra.

Összegezve

Az energetikai besorolások listája tehát rendkívül hosszú, hiszen jelenleg 12 van, ahová az ingatlan tartozhat. Legyen szó 1920 előtt épült, vagy pedig egy teljesen új házról, az eladáshoz és a vásárláshoz minden esetben szükség van energetikai tanúsítványra, amit Szekszárdon és környékén is kiállítanak.

Hozzászolások