Január 1-től a minimálbér emelkedésével 225.288 forintra nő a gyermekgondozási díj

Január 1-től a minimálbér emelkedésével 225.288 forintra nő a gyermekgondozási díj maximális összege. A diplomás GYED összege is emelkedik, és a jelenlegi szabályozás mellett a jogosultak köre is bővül, ugyanis a diplomás GYED-ben részesülő édesanya, ha az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

A GYED maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, jövőre már eléri a 225.288 forintot, amelyből a családi adókedvezményt is lehet érvényesíteni. A GYED mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni, sőt kistestvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (CSED, GYES) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2. életévét, illetve ikrek esetén a 3 éves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás GYED-et a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az édesanya, aki diplomás GYED-ben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás GYED-re. 2020-ban a diplomás GYED összege alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik.

A jövő év is a családokról szól, több mint 2200 milliárd forint jut a költségvetésben a támogatásukra.

(EMMI)

12330Január 1-től a minimálbér emelkedésével 225.288 forintra nő a gyermekgondozási díj