Valami nem stimmel

Arold Péter

Keresem a kormányzati oldalakon a Orosz Beatrix véleményét  aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa, hiszen szavaiból az vonható le, nem pontos a kormány azon állítása, hogy a külföldről behurcolt esetek jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel az a fertőzöttek mindössze 10 százalékát teszik ki.

  

Ez  így egy cseppet meglepő kijelentés egy minisztériumi alkalmazottól, ismerve a kormány hozzáállását a járványhoz. Nem találtam. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs, de kicsi az esélye. Az epidemiológus még azt is szorgalmazza, hogy ingyenes teszteléssel lehetne teljesen feltérképezni a vészhelyzet nagyságát. Hát ez még nagyobbat ütött.

Az epidemiológus állítása szerint a koronavírus-járvány második hulláma demográfiai szempontból is más képet mutat: míg az a tavaszi hullám idején a fertőzöttek átlagéletkora 63 év, úgy a jelenleg kibontakozó félbe lévő őszi hullám eseteinek átlagéletkora 31 év. Ez azért veszélyes, mert a fiatalok javarészt tünetmentesek vagy enyhe lefolyású betegséggel átvészelik, ám az időseket és krónikus betegeket ugyanúgy le tudják fertőzni. írja a liner.hu is. Ez viszont úgy hangzik, mint ha egy hozzáértő mondaná és nem az „estimesés” Nyunyóka.

Orosz szerint a koronavírusos esetek nagy részét hagyományos tömegrendezvényeken érzékelték, mint a falunapokon, esküvőkön, illetve gólyatáborokban. Az augusztusban regisztrált 1853 esetből mindössze 163 volt biztosan külföldi fertőzéshez köthető, vagyis 10 százalék alatt a külföldről behurcolt esetek aránya, megcáfolva a kormány állítását, hogy ez a domináns forma.

Na de ne rohanjunk ennyire előre, mert azért itt szóba jöhet egy olyan verzió is, hogy a kormány kibúvót keres a határok lezárásának alátámasztott feloldására. Hogy miért? Szuper Kupa a bűvös szó.

Hozzászolások