Egészségügyi közgazdász: „Itt egy súlyos hiba történt”

41 százalékos volt a kórházi ágyak kihasználtsága áprilisban, ami azt jelenti, hogy három hónap alatt közel 25 ezer betegnek kellett elhagynia az intézményeket a kötelező ágyfelszabadítás miatt – írja az atv.hu

Legalábbis erre a következtetésre jutott Szél Bernadett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentése alapján. A minisztérium szerint a képviselő rosszul számol és csúsztat, életveszélyben lévő beteget pedig nem küldtek haza.

„Az volt az első kérdésem, hogy egyáltalán teljesítették-e a 60 %-os kiürítést a kórházak. És teljesítették? Igen, mert 41%-os a kihasználtság áprilisban”

– magyarázta híradónak Szél Bernadett.

Az aktív ágyak kihasználtsága 39%-os, a krónikus ágyaké 44%-os volt áprilisban – ez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentéséből derült ki. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő hetek óta próbálja kideríteni, hogy hány beteget küldtek haza a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán. Elmondása szerint összesen 24 466-ot.

 

„Itt egy fundamentálisan súlyos hiba történt, aminek nyilvánvalóan rengeteg ember esett áldozatul”

Az ágyak kiürítését Kásler Miklós egy április 7-i utasításban el, eszerint a kórházi ágyak legalább 60%-át szabaddá kellett tenni. Egy héttel késõbb már csak az 50%-ról beszéltek, ez az a 32,917 ágy, aminek felszabadításáról az EMMI Szél Bernadett kérésére tájékoztatást is adott.

Az atv.hu cikke

 

 

Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász szerint ennek semmi köze az egészségügyi reformhoz.

„Itt egy fundamentálisan súlyos hiba történt, aminek nyilvánvalóan rengeteg ember esett áldozatul. De, hogy ez több 100 vagy 1000 vagy esetleg 500 vagy 50, nem tudjuk, pedig ezt nagyon fontos lenne tisztázni. A népesség nyilvántrató adataiból egy perc alatt tisztázni lehetne”

 

 

Hozzászolások