A debreceni repülőtér nem ijed meg a versenytől

Megosztom

Debrecen polgármestere szerint „most is verseny van és az elmúlt években is verseny volt a debreceni és a nagyváradi repülőtér között”, tehát ha valaki azt üzeni, hogy „működjünk együtt, mert különben versenyre kényszerülünk, attól nem ijedünk meg”.

Papp László (Fidesz-KDNP) a nagyváradi polgármester hétfőn közzétett nyilatkozatára reagált, amelyben Ilie Bolojan együttműködést szorgalmazott a nagyváradi és a debreceni repülőtér között.
A nagyváradi polgármester azt mondta, a Kolozsvár-Debrecen-Temesvár háromszögben, a debrecenitől alig hatvan kilométerre fekvő nagyváradi repülőtérnek két elméleti lehetősége van a túlélésre: vagy versengeni kezd a debreceni repülőtérrel, aminek minden bizonnyal mindkét repülőtér a vesztese lenne, vagy szövetségre lép vele.
Szerinte a két légikikötő szövetsége azt jelentené, hogy bizonyos járatok Debrecenből, mások Nagyváradról induljanak, és ne legyenek olyan célállomások, amelyek felé Nagyváradról is, Debrecenből is járat indul. Ilie Bolojan úgy vélte: egy ilyen megegyezés segíthetné a nagyváradi repülőtér fenntartását. Nagyvárad számára pedig szerinte életbevágóan fontos, hogy mind országúton, mind vasúton, mind pedig légi úton elérhető legyen.
Papp László debreceni polgármester reagálásban leszögezi: az elmúlt hetek nagyváradi repülőtérrel kapcsolatos sajtóhírei arra utalnak, hogy a váradi repülőtér ügye az ottani politikai küzdelmek középpontjába került.
„Nem tartom sem udvariasnak, sem szerencsésnek, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőteret ebbe a politikai küzdelembe kívánják belerángatni. A leghatározottabban visszautasítunk minden olyan próbálkozást, amely erre tesz kísérletet és egyben hangsúlyozzuk, hogy a két repülőtér üzemeltetője között semmilyen tárgyalás nincs folyamatban” – jelezte Papp László.
A polgármester közleményében emlékeztet arra, hogy a debreceni repülőtér az elmúlt 7 év alatt a régió meghatározó és egyben 2019-re, a legnagyobb forgalmú regionális repülőterévé fejlődött.
„Az idáig vezető utat a saját stratégiánknak megfelelően jártuk végig, abban egyedül Magyarország kormánya volt Debrecen segítségére” – tette hozzá.
Papp László szerint az elmúlt 5 évben minden olyan eredményt, amelynek nemzetközi relevanciája van, legyen szó gazdaságról vagy akár légi-közlekedésről, versenyben ért el Debrecen. Megjegyezte: a régió gazdasági súlypontja Debrecenben van és még inkább ott lesz a következő évek folyamatainak köszönhetően.
„Ez jelentős hatással bír a régió életére, többek között a légiközlekedésre” – állítja Papp László hozzátéve: ahol kialakul egy régió gazdasági központja, ott lesz a közlekedési, logisztikai központja is. A kivívott pozíciókból nem engedünk, ez nem képezi tárgyalás alapját”.
Mindemellett – mint ahogy eddig is – Debrecen kifejezetten törekszik a kiegyensúlyozott kapcsolatok fejlesztésére Nagyváraddal a kölcsönös érdekek tiszteletben tartása mellett – zárta közleményét a debreceni polgármester.


Megosztom

Hozzászolások