Békéscsaba hírei

Békéscsabával kapcsolatos információk

Békés megye székhelye ez a – hazai viszonylatban – közepes méretű város. A Tiszántúl déli részén fekszik, 20 km-re a román határtól. Számos hungarikum és fesztivál kötődik hozzá, ezért turisztikai szempontból sem elhanyagolható.

Amennyiben érdekelnek a Békéscsaba és környékével kapcsolatos információk, olvasd el írásunkat! A legfontosabb adatokat, történelmi vonatkozásokat és látnivalókat találod a cikkben.

Lényeges adatok a városról

Annak érdekében, hogy el tudjuk helyezni Békéscsabát a magyar városok sorában, ismernünk kell néhány tényt.

 • Területe: 193,93 km²
 • Népessége: 58 996 fő
 • Népsűrűsége: 310,04 fő/km²
 • Távolsága Budapesttől: 220 km
 • Környékbeli települések: Gyula, Orosháza, Szarvas, Nagyszalonta

Békéscsaba története

Az idők viszontagságai nem kedveztek ennek a településnek. Lássuk, mi történt az egyes korokban!

A kezdetek és a középkor

A terület már az Ókorban is lakott volt. Ám a Honfoglalást követően sem volt egységes, hanem több kisebb településből állt. Az első írásos emlék csak az 1300-as évek elejéről maradt fenn róla, mely kis faluként említi.

Többszöri elnéptelenedés

A török kor elején tartotta magát a település. Erős református hatás érvényesült. A tizenöt éves háború és a felszabadító harcok hatására a 17. század folyamán azonban szinte teljesen elnéptelenedett. Lakói többségében elmenekültek.

Kisebb benépesedés után a 18. század elején ismét szinte lakatlanná vált, mert a gyulai rácok felégették a falut.

Fellendülés

Idővel magyar családok érkeztek a területre, majd evangélikus szlovák parasztokat telepítettek le. Az 1800-as évek elején felépült egy hatalmas evangélikus templom, az ország legnagyobbja. Hamarosan már olyan jelentős volt Békéscsaba, hogy elnyerte a mezőváros címet. A virágzást segített az Arad-Szolnok vasútvonal is. A vályogházakat lassan kőépületek váltották fel, s az ipari forradalom hatásai érződtek.

A 20. század

A világháborúk nagyon megrázták a várost. Csökkent a népesség, egyes területek megsemmisültek. Az újjáépítések után 1950-ben megyeszékhely lett, s fejlődésnek indult. Kiemelten fontos élelmiszeripari központtá vált a szocializmus alatt. Beindultak a lakásépítések s a további fejlesztések.

Látnivalók és programok

A városban turistaként kellemes napokat tölthetünk el. Nemcsak érdekes látnivalók várnak, de bendőnket is megtölthetjük.

Fesztiválok

A település a mai napig megőrizte gasztronómiájának jelentőségét. Az alábbi fesztiválok is ezt támasztják alá:

 • Csabai Kolbászfesztivál
 • Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

A kiváló ételek és italok mellett sztárvendégekkel és fergeteges bulikkal tölthetjük el ezeket a napokat.

Turisztikai nevezetességek

Ha érdeklődünk a kultúra és a művészet iránt, számos látnivaló vár.

 • Békéscsabai Jókai Színház (az Alföld első állandó kőszínháza)
 • Kossuth-szobor
 • Munkácsy Mihály Múzeum (a festő életének megismerése)
 • Munkácsy Mihály Emlékház (a művész festményei)
 • Meseház
 • Szlovák Tájház

Ezek közül akár néhányat kiválasztva érdekesebbé tehetjük tartózkodásunkat. Ha pedig inkább wellnessre vágyunk, az Árpád-fürdő nagyszerű lehetőséget ad.

Békéscsaba fontos megyeszékhely, s gazdag történelemmel rendelkező terület. A turistákat nemcsak érdekes látnivalók, hanem fergeteges fesztiválok is várják. Ne hagyd ki Kolbászfesztivált és a Csülökparádét! Látogasd meg a régiót!

Érdekel minket az ön véleménye

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .