Ne továbbíts akármit, mert büntetnek. Nem kicsit.

Arold Péter/police.hu

Az EMMI minisztere levelének meghamisított verziója terjed a közösségi médiában. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt nyomoz.

Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2020. március 21-én hivatalos levelet küldött a halottvizsgálatot végző orvosok részére, amelyben az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatával kapcsolatban határozta meg az eljárásrendet.

A közösségi oldalakon a levél meghamisított verziója kering, ami valótlanul állítja, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek számát nem lehet nyilvánosságra hozni, halálozási okként más betegségeket kell megjelölni. A levél a COVID-19 következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli.

Az eredeti levél elérhető, nem titkosított, ugyanis a pathology.hu portálon, mely a magyar patológiai társadalom oldala, ahonnan egyszerűen le lehet tölteni az PDF formátumban. 

A közösségi oldalon terjesztett változat

Szerkesztőségünkhöz eljutott az Interneten terjedő változata is, mely szövegezésében megegyezni látszik az eredetivel. Felhívom Olvasóink figyelmét figyelembe vesszük a jogszabályokat ezért jelezzük: a bemutatása csak illusztráció, tartalma nem az adatok eltitkolására, illetve megváltoztatására vonatkozik. A másolat minősége kifogásolható, de olvasható. A szerkesztőnk által olvasott és látott levél a közösségi oldalon szövegileg azonos, de a hozzáfűzött vélemény már alkalmas közveszéllyel fenyegetésre. 

Ezek után elgondolkodtató, hogy egy orvosi oldalon a szakma számára leközölt információ, miért közelérhető? 

Szerkesztőségünk egyet ért azzal, hogy a levél ily módon történt megosztása valóban félrevezető és álhír!

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozók eddig számos tanút hallgattak ki, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható adathordozókat foglaltak le.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folyamatosan figyeli az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket az interneten. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítják meg, úgy eljárást indítanak az elkövetővel szemben.

Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább. A világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.

Hiteles információkért a tájékozódjon a www.koronavirus.gov.hu oldalon!

Érdekel minket az ön véleménye

Comments are closed.