Aranybulla

Székesfehérvár – 800 éves az Aranybulla

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron vasárnap.

    A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere együtt helyezett el koszorút az Aranybulla-emlékműnél.
    Sulyok Tamás beszédében az Aranybulláról „mint történelmünk és alkotmányos önazonosságunk meghatározó ereklyéjéről” szólt.

A II. András király által 1222-ben kiadott Aranybulláról az a kép él a történeti köztudatban, hogy a törvény kiadását a király politikáját, mindenekelőtt szertelen túlzásokba eső birtokadományozásait ellenzők által kirobbantott mozgalom kényszerítette rá a királyra.

Aranybulla


    Varga Zs. András előadásában úgy fogalmazott: „az Aranybulla történeti alkotmányunk vívmányai közé tartozik: nemcsak történeti ereklye, hanem ma is az Alaptörvény érvényes és kötelező értelmezési forrása”.


    Cser-Palkovics András azt emelte ki, hogy Székesfehérvár „az ország történelmi fővárosaként és a kortörténeti dokumentum egykori kiadásának helyszíneként”, emlékévet hirdetett 2022-re – olvasható az önkormányzati közleményben.
    Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.

Hozzászolások