100 milliós adomány a cseheknél

Csehország leggazdagabb vállalkozója 120 tonna egészségügyi eszközt adományozott a cseh államnak az új koronavírus-járvány (Covid-19) elleni küzdelemhez, az ukrán fővárosban tovább szigorítottak a járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedéseken, Szerbiában további ajánlásokkal próbálnak érvényt szerezni a vasárnap kihirdetett szükségállapotnak.

A cseh államnak az a prágai PPF befektető csoport adományozott mintegy 120 tonna egészségügyi eszközt, amelynek tulajdonosa Petr Kellner, a leggazdagabb cseh állampolgár. Az adomány értéke 100 millió korona (1320 millió forint) – jelentette be hétfői Twitter-bejegyzésében Andrej Babis miniszterelnök.
A PPF ezért az összegért 1,8 millió sebészi és 1,7 millió orvosi szájmaszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és más egészségügyi kelléket vásárolt nagyobb részt Kínában, kisebb részt Spanyolországban. A cseh kormány hétfő reggel katonai különgépet küldött a szállítmányért a dél-kínai Sencsenbe. A szájmaszkokból és a tesztekből is jelenleg nagy hiány mutatkozik Csehországban.

„Ezek a tesztek a fertőzés előzetes, gyors megállapítására szolgálnak. Az eredmény 29 percen belül kész” – állította Babis a Twitteren..
A cseh kormány Petr Keller adományán felül további 10 millió különféle szájmaszkot vásárolt Kínában, amelyet hat tételben hoznak el Csehországba. Az első szállítmányt a Travel Service társaság gépe hozza el Prágába a hét közepéig.

Az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holding, amelynek Andrej Babis kormányfő volt a tulajdonosa, mielőtt pénzügyi befektetési alapba került volna, 500 ezer liter fertőtlenítő oldat elkészítéséhez szükséges nyersanyagot adományoz az államnak – jelentette be Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. „Szükség esetén készek vagyunk a segítség növelésére” – jegyezte meg a szóvivő. Hétfő reggel Csehországban 298 fertőzött személyt tartottak nyilván.

Kellner egy év alatt 55 milliárd koronával, azaz mintegy 2,5 milliárd dollárral gazdagodott, ami főleg sikeres kínai pénzügyi befektetésének eredménye. Petr Keller a Forbes magazin idei összeállítása szerint a vagyona 310 milliárd korona (14 milliárd dollár)

Andrej Babis nagyvállalkozó áll 88 milliárd koronával (4 milliárd dollár), aki egyben a jövő hét végén esedékes cseh parlamenti választások valószínűsíthető győztese is, ugyanis ő a mintegy 30 százalékos támogatottsággal bíró ANO párt elnöke.

Hozzászolások